Szparagi są warzywami o wysokiej wartości odżywczej – stanowią źródło kwasu foliowego, witamin antyoksydacyjnych oraz błonnika pokarmowego. Jedną z metod ich przyrządzania jest smażenie.
Szparagi – dlaczego warto je jeść
Szparagi uznawane są za bardzo dietetyczne warzywo, gdyż 100 g dostarcza 18 kcal. Są źródłem wielu witamin, zwłaszcza kwasu foliowego oraz witamin C i E zaliczanych do antyoksydantów. W składzie szparagów znajdują się również wapń i fosfor, które wpływają na funkcję i strukturę kości i zębów.
Jak należy przygotować szparagi do dalszej obróbki?
Przygotowanie szparagów do obróbki termicznej, czyli smażenia, gotowania lub duszenia jest zależne od rodzaju szparagów – mogą być białe lub zielone. Szparagi białe należy dokładnie umyć i obrać przy pomocy nożyka lub obieraczki. Główki warzywa należy pominąć, natomiast zdrewniałą końcówkę trzeba usunąć. Zielone szparagi nie wymagają obierania – wystarczy odciąć twarde końcówki warzywa.
Jak przygotować szparagi na patelni z masłem?
Szparagi można podawać w wersji smażonej z czosnkiem na maśle:
Szparagi smażone z masłem i czosnkiem stanowią smaczny dodatek do ziemniaków posypanych świeżym koperkiem i sadzonego jajka. Można je również podawać w towarzystwie ziemniaków polanych sosem.
Szparagi – dlaczego warto je jeść
Szparagi uznawane są za bardzo dietetyczne warzywo, gdyż 100 g dostarcza 18 kcal. Są źródłem wielu witamin, zwłaszcza kwasu foliowego oraz witamin C i E zaliczanych do antyoksydantów. W składzie szparagów znajdują się również wapń i fosfor, które wpływają na funkcję i strukturę kości i zębów.
Jak należy przygotować szparagi do dalszej obróbki?
Przygotowanie szparagów do obróbki termicznej, czyli smażenia, gotowania lub duszenia jest zależne od rodzaju szparagów – mogą być białe lub zielone. Szparagi białe należy dokładnie umyć i obrać przy pomocy nożyka lub obieraczki. Główki warzywa należy pominąć, natomiast zdrewniałą końcówkę trzeba usunąć. Zielone szparagi nie wymagają obierania – wystarczy odciąć twarde końcówki warzywa.
Jak przygotować szparagi na patelni z masłem?
Szparagi można podawać w wersji smażonej z czosnkiem na maśle:
- Do przygotowania smażonych szparagów potrzebne są: oliwa z oliwek, ząbki czosnku, masło i sól morska.
- Szparagi należy dokładnie umyć, następnie osuszyć i usunąć z nich zdrewniałe końcówki.
- Na patelni rozgrzewa się oliwę, na której obsmaża się szparagi. Warzywa należy posolić.
- Szparagi podlewa się gorącą wodą – max. do połowy wysokości szparagów. Patelnię przykrywa się pokrywką. Potrawę należy dusić przez kilka minut. Następnie dodaje się wyciśnięty przez praskę czosnek i miesza, aż do odparowania wody. Można tez dodać kilka kropel soku z cytryny. Etap podlewania szparagów wodą można pominąć.
- Ostatnim etapem jest dodanie masła i mieszanie do jego rozpuszczenia. Potrawa powinna się lekko przyrumienić.
Szparagi smażone z masłem i czosnkiem stanowią smaczny dodatek do ziemniaków posypanych świeżym koperkiem i sadzonego jajka. Można je również podawać w towarzystwie ziemniaków polanych sosem.
Weronka