Jak smażyć szparagi?

Szparagi są smacznym dodatkiem warzywnym do sadzonego jajka i młodych ziemniaków. Można je przygotować na patelni z dodatkiem czosnku i masła.

         
ocena: 0/5 głosów: 0
Jak smażyć szparagi?
fot. Fotolia
Szparagi są warzywami o wysokiej wartości odżywczej – stanowią źródło kwasu foliowego, witamin antyoksydacyjnych oraz błonnika pokarmowego. Jedną z metod ich przyrządzania jest smażenie.

Szparagi – dlaczego warto je jeść

Szparagi uznawane są za bardzo dietetyczne warzywo, gdyż 100 g dostarcza 18 kcal. Są źródłem wielu witamin, zwłaszcza kwasu foliowego oraz witamin C i E zaliczanych do antyoksydantów. W składzie szparagów znajdują się również wapń i fosfor, które wpływają na funkcję i strukturę kości i zębów.

Jak należy przygotować szparagi do dalszej obróbki?

Przygotowanie szparagów do obróbki termicznej, czyli smażenia, gotowania lub duszenia jest zależne od rodzaju szparagów – mogą być białe lub zielone. Szparagi białe należy dokładnie umyć i obrać przy pomocy nożyka lub obieraczki. Główki warzywa należy pominąć, natomiast zdrewniałą końcówkę trzeba usunąć. Zielone szparagi nie wymagają obierania – wystarczy odciąć twarde końcówki warzywa.

Jak przygotować szparagi na patelni z masłem?

Szparagi można podawać w wersji smażonej z czosnkiem na maśle:
  • Do przygotowania smażonych szparagów potrzebne są: oliwa z oliwek, ząbki czosnku, masło i sól morska.
  • Szparagi należy dokładnie umyć, następnie osuszyć i usunąć z nich zdrewniałe końcówki.
  • Na patelni rozgrzewa się oliwę, na której obsmaża się szparagi. Warzywa należy posolić.
  • Szparagi podlewa się gorącą wodą – max. do połowy wysokości szparagów. Patelnię przykrywa się pokrywką. Potrawę należy dusić przez kilka minut. Następnie dodaje się wyciśnięty przez praskę czosnek i miesza, aż do odparowania wody. Można tez dodać kilka kropel soku z cytryny. Etap podlewania szparagów wodą można pominąć.
  • Ostatnim etapem jest dodanie masła i mieszanie do jego rozpuszczenia. Potrawa powinna się lekko przyrumienić.
Z czym podawać smażone szparagi?

Szparagi smażone z masłem i czosnkiem stanowią smaczny dodatek do ziemniaków posypanych świeżym koperkiem i sadzonego jajka. Można je również podawać w towarzystwie ziemniaków polanych sosem.