W tym roku po raz dziewiąty restauratorzy, których lokale mieszczą się w centrum Łodzi (przy ul. Piotrkowskiej i bezpośrednio przyległych ulic), rywalizować będą o tytuł najlepszej festiwalowej restauracji. Tematem Festiwalu Dobrego Smaku 2012 jest „Tradycja i Sezonowość”, które promować mają powrót do korzystania z regionalnych przepisów i sięganie po lokalnie dostępne składniki, a nie importowaną żywność.
Intencje FDS 2012
Jest jury, ale… każdy może zagłosować
Pod ocenę anonimowego jury poddane zostaną restauracje, dania (ich jakość i smak), jak również obsługa w lokalu i ogólny poziom przygotowania do festiwalu. Oprócz komisji oceniającej głosować będą mogli również mieszkańcy Łodzi oraz wszyscy chętni, którzy pojawią się na festiwalu. Wytypowanie ulubionego dania odbywać się będzie drogą SMS. Każde zgłoszone danie będzie posiadało przyporządkowany kod.
Więcej przygotowanych atrakcji
Oprócz konkursu będącego główną atrakcją, organizatorzy przygotowali także inne niespodzianki. Równolegle trwać będzie "Festiwal kawy", w którego programie jest Konkurs na najlepszą Kawiarnię Festiwalową oraz weekendowe warsztaty alternatywnych sposobów parzenia kawy. Inne atrakcje to Kulinarna gra miejska, warsztaty prowadzone przez Szkołę Dobrego Smaku, kino ze smakiem, oraz coś dla najmłodszych uczestników imprezy – namiot festiwalowy dla dzieci i szkółka gotowani oraz inne gry i zabawy.
W tak skomponowanym programie każdy znajdzie coś dla siebie. Smakowity festiwal rusza już niedługo. Więcej informacji na oficjalnej stronie festiwalu festiwaldobregosmaku.eu