W Warszawie 29 września 2012 roku podczas Integracyjnych Spotkań Kulinarnych zetrą się ze sobą drużyny kucharzy amatorów w Cooking Clash. Jest to główna atrakcja imprezy - konkurs gotowania drużyn złożonych z kucharzy amatorów, którzy tym razem będą musieli sami zebrać potrzebne składniki na terenie parku!
Muchy w zupie i inne owady na talerzu
Niezwykle ciekawie zapowiadają się także warsztaty przyrządzania jadalnych robaków – owoc inicjatywy Slow Food Youth Warszawa oraz szkoły gotowania food for friends i Fabryki Owadów. U nas obecność insektów w pobliżu jedzenia to powód do odrazy, ale 80% światowej ludności się nimi zajada – owady to bogate źródło białka, wapnia, żelaza i cynku.
Przeczytaj: Czy owady ocalą świat przed głodem? i dowiedz się Jak smakują owady!
Na warsztatach będzie można posłuchać o tajnikach hodowli jadalnych owadów, wartościach odżywczych, a nawet przygotować i zjeść kawior ze świerszczy, wielosmakowe larwy mącznika oraz drewnojada albo świerszcze bananowe czy karaczany madagaskarskie.
Inne atrakcje Integracyjnych Spotkań Kulinarnych imprezy to między innymi tradycyjne warsztaty gotowania kuchni narodowych – hiszpańskiej, włoskiej, francuskiej czy japońskiej oraz moc atrakcji dla dzieci - organizatorzy przygotują gry i zabawy, będzie można także zwiedzić targ spożywczy pełen producentów i sprzedawców produktów regionalnych.
Więcej informacji na stronie wydarzenia.