Ku radości miłośników dobrego jedzenia, a zwłaszcza ryb i owoców morza, w połowie kwietnia odbędzie się największy festiwal kulinarny w Lizbonie – Lisbon Fish and Flavours. To już piąta edycja tego wydarzenia.
Przez jedenaście dni - od 12 do 22 kwietnia – w ramach Lisbon Fish and Flavours (Peixe em Lisboa) będzie można delektować się wykwintnymi potrawami z ryb i owoców morza. Dziesięć najlepszych lizbońskich restauracji, od godziny 12 do północy, będzie serwowało portugalskie dania w cenie od 5 do 8 euro. Na Pátio da Galé w Lizbonie (przy placu Terreiro do Paço) uznani szefowie kuchni, zarówno Portugalczycy, jak i obcokrajowcy, zaprezentują swój kunszt kulinarny podczas pokazów przed publicznością. W tym roku będą to m.in. nagrodzeni dwoma gwiazdkami Michelin - Andoni Luis Aduriz z Hiszpanii oraz Hans Neuner z The Ocean w Algarve, oraz posiadacze jednej gwiazdki - Ángel Léon z Hiszpanii, Ricardo Costa z restauracji The Yeatman w Vila Nova de Gaia i Jacques le Divellec z Francji.
Odbędzie się też konkurs na najlepsze Pastel de Nata z Lizbony, czyli babeczkę z ciasta francuskiego z budyniowym nadzieniem, która jest tutejszym przysmakiem. Nie zabraknie lekcji gotowania, degustacji win czy kiermaszu produktów regionalnych - Gourmet Market, na którym będzie można zaopatrzyć się w rozmaite słodycze, puszkowane ryby, doskonałe oliwy z oliwek i wino. Wszystko to w relaksującej atmosferze, przy muzyce na żywo.
Dla tych, którzy nie mogą się wybrać alternatywę przygotowała warszawska restauracja "Bezgraniczna"
Przez cały kwiecień w restauracji podróżniczej Bezgraniczna będzie trwać miesiąc kuchni portugalskiej. (ul. Grzybowska 2 lokal 20, Warszawa). Będzie można zamówić tam takie kulinarne perełki, jak: peixinhos da horta (fasolka szparagowa w tempurze), sardinhas assadas (grillowane sardynki) - danie obowiązkowe portugalskich festas, pastéis de bacalhau (krokiety z dorsza – ulubionego składnika portugalskiej kuchni), camarão frito com alho (skwierczące krewetki z czosnkiem) oraz cebolada de manuel (polędwica wołowa z cebulką zapiekana w czerwonym winie). Nie zabraknie także deserów oraz wyśmienitych portugalskich win.
Dodatkowo w restauracji będzie można posłuchać nastrojowej muzyki fado – portugalskiego gatunku muzycznego, który został uznany przez UNESCO za ważny element niematerialnego dziedzictwa ludzkości. Koncert João de Sousa - młodego portugalskiego muzyka, od kilku lat mieszkającego w Polsce odbędzie się 22 kwietnia o godz. 19:00. Bilety w cenie 20 zł na miejscu w restauracji, bezpośrednio przed koncertem.
Partnerami wydarzenia są: autor pierwszego wydanego w Polsce przewodnika po Lizbonie, prowadzący portal Luzomania - Janusz St. Andrasz (www.janusz-st-andrasz.blogspot.com) oraz Portugalska Organizacja Turystyczna - Turismo de Portugal (www.visitportugal.com).
Przez jedenaście dni - od 12 do 22 kwietnia – w ramach Lisbon Fish and Flavours (Peixe em Lisboa) będzie można delektować się wykwintnymi potrawami z ryb i owoców morza. Dziesięć najlepszych lizbońskich restauracji, od godziny 12 do północy, będzie serwowało portugalskie dania w cenie od 5 do 8 euro. Na Pátio da Galé w Lizbonie (przy placu Terreiro do Paço) uznani szefowie kuchni, zarówno Portugalczycy, jak i obcokrajowcy, zaprezentują swój kunszt kulinarny podczas pokazów przed publicznością. W tym roku będą to m.in. nagrodzeni dwoma gwiazdkami Michelin - Andoni Luis Aduriz z Hiszpanii oraz Hans Neuner z The Ocean w Algarve, oraz posiadacze jednej gwiazdki - Ángel Léon z Hiszpanii, Ricardo Costa z restauracji The Yeatman w Vila Nova de Gaia i Jacques le Divellec z Francji.
Odbędzie się też konkurs na najlepsze Pastel de Nata z Lizbony, czyli babeczkę z ciasta francuskiego z budyniowym nadzieniem, która jest tutejszym przysmakiem. Nie zabraknie lekcji gotowania, degustacji win czy kiermaszu produktów regionalnych - Gourmet Market, na którym będzie można zaopatrzyć się w rozmaite słodycze, puszkowane ryby, doskonałe oliwy z oliwek i wino. Wszystko to w relaksującej atmosferze, przy muzyce na żywo.
Dla tych, którzy nie mogą się wybrać alternatywę przygotowała warszawska restauracja "Bezgraniczna"
Przez cały kwiecień w restauracji podróżniczej Bezgraniczna będzie trwać miesiąc kuchni portugalskiej. (ul. Grzybowska 2 lokal 20, Warszawa). Będzie można zamówić tam takie kulinarne perełki, jak: peixinhos da horta (fasolka szparagowa w tempurze), sardinhas assadas (grillowane sardynki) - danie obowiązkowe portugalskich festas, pastéis de bacalhau (krokiety z dorsza – ulubionego składnika portugalskiej kuchni), camarão frito com alho (skwierczące krewetki z czosnkiem) oraz cebolada de manuel (polędwica wołowa z cebulką zapiekana w czerwonym winie). Nie zabraknie także deserów oraz wyśmienitych portugalskich win.
Dodatkowo w restauracji będzie można posłuchać nastrojowej muzyki fado – portugalskiego gatunku muzycznego, który został uznany przez UNESCO za ważny element niematerialnego dziedzictwa ludzkości. Koncert João de Sousa - młodego portugalskiego muzyka, od kilku lat mieszkającego w Polsce odbędzie się 22 kwietnia o godz. 19:00. Bilety w cenie 20 zł na miejscu w restauracji, bezpośrednio przed koncertem.
Partnerami wydarzenia są: autor pierwszego wydanego w Polsce przewodnika po Lizbonie, prowadzący portal Luzomania - Janusz St. Andrasz (www.janusz-st-andrasz.blogspot.com) oraz Portugalska Organizacja Turystyczna - Turismo de Portugal (www.visitportugal.com).