Aby ciasto francuskie było udane

Wskazówki jak upiec ciasto francuskie.

         
ocena: 5/5 głosów: 1
Aby ciasto francuskie było udane
* ciasto lubi chłodniejsze temperatury podczas jego przygotowywania, lepiej więc jeśli w kuchni panuje chłód
* gdy będziemy niestarannie wałkować i użyjemy produktów w temperaturze pokojowej, może to skończyć się zakalcem
* mąkę przesiewamy najlepiej dwukrotnie
* ciasto francuskie należy kilkakrotnie rozwałkowywać, składać i chłodzić
* żeby ciasto francuskie nie opadło i zwiększyło swoją objętość podczas pieczenia, do piekarnika wstawiamy miseczkę z wodą
* ciasto pieczemy na środkowym poziomie piekarnika w temperaturze ok. 200˚C w przypadku piekarników z termoobiegiem lub w 220˚C w zwykłych piekarnikach elektrycznych
* temperatura pieczenia musi być wysoka – wówczas ciasto będzie chrupiące
* otwieramy drzwiczki piekarnika tylko wtedy, gdy ciasto jest już zrumienione, gdyż w przeciwnym wypadku ciasto opadnie