Kurki to grzyby występujące w gromadach, można na nie trafić od czerwca do października. Znalezienie ich wśród leśnego runa nie jest trudne, gdyż smakołyki te wyróżniają się na jego tle złocisto-rudawą barwą. Kurka przejawia korzenny, lekko owocowy zapach, a jej smak jest łagodny, z delikatnym orzechowo-pieprzowym posmakiem.
Niewątpliwie właśnie stąd wzięła się jej inna nazwa – pieprznik jadalny. Grzyby te stacjonują wśród grzybiarzy również pod nazwami, takimi jak liszka , lisica, kurza nóżka, kurza stopka, łasiczka, czy pieprzyk.
Ponieważ kurki są częstym łupem każdego zbieracza, grzyb ten zaczyna zanikać. Ważne jest więc, by podczas zbioru nie naruszyć grzybni pozostającej w ziemi - dzięki temu kurki pojawią się w tym miejscu ponownie.
Pieprznik jadalny często wzrasta głęboko w ściółkę, co powoduje, że jest nieco zanieczyszczony. Aby nie uszkodzić jego delikatnej struktury, ale pozbyć się niechcianych paprochów, można oczyścić go na przykład starą szczoteczką do zębów lub pędzelkiem. Podczas usuwania brudu należy unikać moczenia grzybów.
Należy je jedynie płukać pod niewielkim strumieniem zimnej wody, następnie zaś umieścić na papierowym ręczniku, który odciągnie nadmiar wilgoci. Mokrych i nasączonych wodą pieprzników nie należy przechowywać, ale od razu przyrządzić, gdyż w takiej postaci mogą się szybko popsuć!
Zalety kurek
Kurki składają się głównie z wody i jak większość grzybów jadane są ze względu na swoje walory smakowe. W tych cenionych grzybach znajdują się bowiem minimalne ilości witaminy C, B1,E i PP oraz składniki odżywcze: cynk, wapń, fluor, jod, potas. Gromadzą się one głównie w kapeluszach, w trzonkach natomiast znajduje się ich znacznie mniej.
Kolejną zaletą kurek jest ich delikatny smak i aromat - to dzięki nim pieprzniki jadalne stały się jednymi z najsłynniejszych grzybów w naszym kraju. Uwielbiamy je także dlatego, że rzadko zdarzają się robaczywe sztuki, a także dlatego, że można przechowywać je nawet przez kilka dni - wymienione zalety sprawiają, że pyszne kurki porównywane są nawet do borowików!
Świeżo zebrane kurki są wszechstronnie wykorzystywane w naszych kuchniach. Idealnie nadają się do duszenia, gotowania, smażenia, marynowania, a nawet mrożenia. Do jakich potraw najczęściej dodajemy złociste kurki? Przysmaki te wędrują do porannych jajecznic czy omletów, ale także urozmaicają smak farszów do pierogów, mięsnych roladek, zapiekanek, tart, a nawet zup!
Co powiecie na…?
W naszym portalu znajdziecie wiele intrygujących, ciekawych i godnych polecenia przepisów. Kurki również są tematem Waszych kulinarnych eksperymentów, dlatego zachęcamy do skosztowania ich w rożnych odsłonach!
Jesteście wielbicielami sycących i aromatycznych przysmaków? Koniecznie spróbujcie jak smakuje kremowa kartoflanka z kurkami dodana przez p.jola1! Ugotowana na rosole z dodatkiem marchewki, selera, ziół i przypraw pożywi każdego smakosza.
Pyszny pomysł na fantastyczny i oryginalny obiad dodała także czekoladka_m. Jej receptura na roladki schabowe z kapustą i kurkami stanie się ciekawym urozmaiceniem nudnego menu. Potrawa ta świetnie skomponuje się z młodymi ziemniaczkami, ryżem lub kaszą!
Sezon na warzywa i grzyby sprzyja kulinarnym eksperymentom! Ciekawym połączeniem będzie zwłaszcza fasolka szparagowa z kurkami wspomnianej wyżej autorki! Zasmakujcie sami!
A może dacie się namówić na romans kurczaka z kurkami? Takie połączenie doskonale nada się na kolację we dwoje! Właścicielka przepisu - mysza75 sugeruje, że potrawa ta podziałać może na niejedne zmysły!
Kiedy macie większą ilość złocisto-rdzawych grzybów, przygotujcie do słoików marynowane kurki podane przez misia5 lub marynowane kurki wg czekoladka_m. Obie propozycje doskonale spiszą się jako dodatki do potraw bądź zakąski do alkoholu.
Mamy nadzieję, że nasze porady i propozycje na dania z dodatkiem kurek przydadzą się Wam i staną się inspiracją do wariacji na temat kurek. Pamiętajcie, że każdy dodany przepis premiowany zostanie przez cenne wirtualne, które możecie wymieniać na nagrody. Zachęcamy do dzielenia się swoimi kulinarnymi tajnikami!
Sprawdź, dlaczego nie wolno podawać grzybów małym dzieciom >>>
Niewątpliwie właśnie stąd wzięła się jej inna nazwa – pieprznik jadalny. Grzyby te stacjonują wśród grzybiarzy również pod nazwami, takimi jak liszka , lisica, kurza nóżka, kurza stopka, łasiczka, czy pieprzyk.
Ponieważ kurki są częstym łupem każdego zbieracza, grzyb ten zaczyna zanikać. Ważne jest więc, by podczas zbioru nie naruszyć grzybni pozostającej w ziemi - dzięki temu kurki pojawią się w tym miejscu ponownie.
Pieprznik jadalny często wzrasta głęboko w ściółkę, co powoduje, że jest nieco zanieczyszczony. Aby nie uszkodzić jego delikatnej struktury, ale pozbyć się niechcianych paprochów, można oczyścić go na przykład starą szczoteczką do zębów lub pędzelkiem. Podczas usuwania brudu należy unikać moczenia grzybów.
Należy je jedynie płukać pod niewielkim strumieniem zimnej wody, następnie zaś umieścić na papierowym ręczniku, który odciągnie nadmiar wilgoci. Mokrych i nasączonych wodą pieprzników nie należy przechowywać, ale od razu przyrządzić, gdyż w takiej postaci mogą się szybko popsuć!
Zalety kurek
Kurki składają się głównie z wody i jak większość grzybów jadane są ze względu na swoje walory smakowe. W tych cenionych grzybach znajdują się bowiem minimalne ilości witaminy C, B1,E i PP oraz składniki odżywcze: cynk, wapń, fluor, jod, potas. Gromadzą się one głównie w kapeluszach, w trzonkach natomiast znajduje się ich znacznie mniej.
Kolejną zaletą kurek jest ich delikatny smak i aromat - to dzięki nim pieprzniki jadalne stały się jednymi z najsłynniejszych grzybów w naszym kraju. Uwielbiamy je także dlatego, że rzadko zdarzają się robaczywe sztuki, a także dlatego, że można przechowywać je nawet przez kilka dni - wymienione zalety sprawiają, że pyszne kurki porównywane są nawet do borowików!
Świeżo zebrane kurki są wszechstronnie wykorzystywane w naszych kuchniach. Idealnie nadają się do duszenia, gotowania, smażenia, marynowania, a nawet mrożenia. Do jakich potraw najczęściej dodajemy złociste kurki? Przysmaki te wędrują do porannych jajecznic czy omletów, ale także urozmaicają smak farszów do pierogów, mięsnych roladek, zapiekanek, tart, a nawet zup!
Co powiecie na…?
W naszym portalu znajdziecie wiele intrygujących, ciekawych i godnych polecenia przepisów. Kurki również są tematem Waszych kulinarnych eksperymentów, dlatego zachęcamy do skosztowania ich w rożnych odsłonach!
Jesteście wielbicielami sycących i aromatycznych przysmaków? Koniecznie spróbujcie jak smakuje kremowa kartoflanka z kurkami dodana przez p.jola1! Ugotowana na rosole z dodatkiem marchewki, selera, ziół i przypraw pożywi każdego smakosza.
Pyszny pomysł na fantastyczny i oryginalny obiad dodała także czekoladka_m. Jej receptura na roladki schabowe z kapustą i kurkami stanie się ciekawym urozmaiceniem nudnego menu. Potrawa ta świetnie skomponuje się z młodymi ziemniaczkami, ryżem lub kaszą!
Sezon na warzywa i grzyby sprzyja kulinarnym eksperymentom! Ciekawym połączeniem będzie zwłaszcza fasolka szparagowa z kurkami wspomnianej wyżej autorki! Zasmakujcie sami!
A może dacie się namówić na romans kurczaka z kurkami? Takie połączenie doskonale nada się na kolację we dwoje! Właścicielka przepisu - mysza75 sugeruje, że potrawa ta podziałać może na niejedne zmysły!
Kiedy macie większą ilość złocisto-rdzawych grzybów, przygotujcie do słoików marynowane kurki podane przez misia5 lub marynowane kurki wg czekoladka_m. Obie propozycje doskonale spiszą się jako dodatki do potraw bądź zakąski do alkoholu.
Mamy nadzieję, że nasze porady i propozycje na dania z dodatkiem kurek przydadzą się Wam i staną się inspiracją do wariacji na temat kurek. Pamiętajcie, że każdy dodany przepis premiowany zostanie przez cenne wirtualne, które możecie wymieniać na nagrody. Zachęcamy do dzielenia się swoimi kulinarnymi tajnikami!
Sprawdź, dlaczego nie wolno podawać grzybów małym dzieciom >>>
pietroocha
karola25
LauraLaura
marcinka