Jak zrobić zupę szczawiową?

  • 2

Bazarki oraz nasze domowe ogródki oferują nam coraz barwniejsze i smaczniejsze warzywa i owoce. Rozejrzyjcie się dokładnie i sprawdźcie gdzie można nabyć młody, świeżutki szczaw, który wykorzystacie do ugotowania wyrazistej wiosennej zupy!

         
ocena: 5/5 głosów: 3
Jak zrobić zupę szczawiową?
fot. Fotolia

Szczaw jest rośliną występującą zarówno na terenach górskich jak i nizinnych. Jest źródłem witaminy C, A, żelaza, wapnia, magnezu i krzemu.

Najbardziej znaną potrawą przyrządzaną ze szczawiu jest zupa szczawiowa - ze świeżego szczawiu lub tego zamkniętego w słoiczku. Gotowana na bazie bulionu warzywnego lub mięsnego, świetnie smakuje z dodatkiem marchwi, pietruszki, ziemniaków i kopru. Nieodłącznym elementem szczawiowej jest jajko na twardo. Aby dodać zupie odpowiedniej gęstości, warto także wzbogacić ją o gęstą śmietanę.

Nie macie sprawdzonego przepisu na zupę szczawiową? Zobaczcie nasze propozycję i przygotujcie ją z nami. Zapraszamy!

Szczaw Szczaw
Zdjęcia: Fotolia

SZCZAWIOWA I INNE DANIA ZE SZCZAWIEM

Wiosną na obiad koniecznie przygotujcie smaczną szczawiową zupę! Przysmak ten obfituje w znakomite produkty, podkreślające smak głównego składnika. W Waszym wiosennym menu nie może zabraknąć także oryginalnej propozycji. Krem z szczawiu z nutką czosnkową może równać się z daniami serwowanymi w najwykwintniejszych restauracjach! Autorka tej receptury podała zupę z pokrojoną szyneczką. Wszystkim smakoszką polecamy również szczawiową z panierowanym jajkiem, która stać się może ulubioną potrawą Waszych dzieci! Wypróbujcie nasze przepisy koniecznie!

Pamiętacie z dzieciństwa smak zupy szczawiowej? A może dopiero zaczynacie swoją przygodę z tą tradycyjną potrawą? Czekamy na Wasze sprawdzone receptury oraz wariację na ich temat!