Ajurweda - cały świat w jednej diecie

Elżbieta Żuk-Widmańska, polska przedstawicielka Instytutu Jiva Ayurveda z Faridabad w Indiach, przedstawia podstawowe założenia kuchni ajurwedyjskiej.

         
ocena: 4/5 głosów: 1
Ajurweda - cały świat w jednej diecie
Podstawowym założeniem ajurwedy jest to, że cały otaczający nas świat składa się z pięciu elementów „pancha mahabhutas”:

Przestrzeni - „domu” dla wszystkiego, co znajduje się we wszechświecie:

Powietrza - aktywnego, ruchliwego, suchego, energii życiowej -prany, niezbędnej do życia dla wszystkich istot żywych. Bez powietrza nie ma życia, na tej czy jakiejkolwiek innej planecie.

Ognia - odpowiedzialnego za trawienie, wchłanianie i przyswajanie.

Wody - która jest chłodnym, ciekłym elementem podtrzymującym życie. Utrzymuje cały otaczający nas świat przy życiu, ludzi, zwierzęta i rośliny.

Ziemi - jest ugruntowaną, stabilną podstawą dla wszystkich istot żyjących, daje im jedzenie i schronienie.

Te pięć elementów występuje w każdym z nas, ale u każdego w innej kombinacji, pod postacią doshy, inaczej typów konstytucyjnych lub energetycznych.

Mamy trzy doshe:
Vata - Przestrzeń i Powietrze - szorstka, sucha, ruchliwa, zimna.
Pitta - Ogień i Woda- gorąca, kwaśna, ostra.
Kapha - Ziemia i Woda- solidna, ciężka, stała, lepka.

Jak sprawdzić, jaka dosha dominuje w organizmie?

Aby sprawdzić, jakim jesteśmy typem według ajurwedy, najlepiej jest udać się na konsultację do lekarza ajurwedyjskiego, jeśli jednak nie mamy takiej możliwości, możemy wykonać test pozwalający określić, jakim typem według ajurwedy jesteśmy. Test znajduje się na stronie www.ajurweda.pl

To, jakim jesteśmy typem „prakruti”, ustala się podczas zapłodnienia i pozostaje nie zmienione przez całe życie.
     
Wszystkie smaki powinny być obecne w jednym posiłku, ale nie dla każdej doshy w takiej samej ilości.  
 Dieta ajurwedyjska składa sie  w 40-60 % z  nieprzetworzonych zbóż(ziaren), 30-50% świeżych owoców i warzyw, 10-20% wysoko wartościowych protein.   

Wiele diet uznaje się za idealne, ale tylko dieta ajurwedyjska uważa, że to co jest dobre dla jednej osoby,  może być nie wskazane dla drugiej.

Smaki:

    Produkty
Słodki    Cukier,miód, mleko, ziarna jak : ryż, jęczmień (kasze jęczmienne np. pęczak,kasza perłowa), pszenica, gryka, proso, żyto, kukurydza, słodkie owoce(jabłka, maliny, gruszki, słodkie melony, figi), słodkie warzywa (gotowanamarchewka, gotowana cebula, słodkie ziemniaki), czarne oliwki, liścielaurowe, kolendra

Słony
    Sól,mięso, sos sojowy, miso
Kwaśny
    Cytryny,limonki, ser, jogurt, ocet, kwaśne owoce (pomarańcze, grapefruity, ananas,winogrona, papaja, rabarbar)

Ostry
    Pieprzcayene, chili, czosnek, surowa cebula, imbir, surowa marchewka, czarnypieprz, goździki, imbir, majeranek, gorczyca

Gorzki
    Sałata,szpinak, kurkuma, aloes, kozieradka, kawa

Cierpki
    Fasola,soczewica, czarna fasola, cieciorka, mung dal, soja, kapusta, brokuły,kalafior, surowa marchewka, sałata, ziemniaki, szpinak, granaty,niedojrzałe banany, majeranek, rozmaryn, mak

Terminy warsztatów kulinarnych - nauka gotowania według zasad ajurwedy:
18 kiwetnia Spot, ul. Dolna Wilda 87 ,61-501 Poznań
T: + 48 (61) 835 88 40
www.spot.poznan.pl
www.spotmag.pl

oraz 27 lutego,
Alcha Ośrodek Rozwoju Osobistego

00-227 Warszawa, Starówka, ul. Freta 14 lok.2
tel: 608 028 124
e-mail: alcha.osrodek@alcha.pl
www.alcha.p