Jaki jest status kuchni w domu według najnowszych trendów?
Kuchnia się staje centralnym pomieszczeniem w domu. Jest to kuchnia otwarta, która zyskała status salonu - nie tyle łączy się z salonem, lecz staje się nim. Już od jakiegoś czasu króluje w niej bardzo nowoczesne wzornictwo. Odchodzi się od drewna, stylu rustykalnego, prowansalskiego, retro. Priorytetem staje się funkcjonalność i bezpieczeństwo oraz wykorzystanie nowych technologii, prowadzących do oszczędnego wykorzystania energii.
Oszczędne wykorzystanie energii w kuchni to też jeden z najnowszych trendów.
Temat jest na razie na etapie prototypów, pomysłów projektowych. Mówię o tzw. ekokuchniach, które są samowystarczalne. Woda z mycia naczyń przepuszczana jest przez zamontowany w zlewie filtr, z niego trafia do donic z ziemią, w których rosną zioła i warzywa. Odpadki z kosza przerabiane są na naturalny nawóz, a energia cieplna z gotowania zostaje ponownie wykorzystana dzięki specjalnym agregatom pozwalającym na stworzenie obiegu zamkniętego i maksymalne wykorzystanie energii w kuchni.
Ale to melodia przyszłości. Wróćmy do wzornictwa.
Na topie są różnego rodzaju żarty wzornicze. Proste przedmioty kuchenne, ale zaprojektowane z humorem, jak choćby deski do krojenia z zabawnymi zdjęciami jedzenia. Karierę robi kolorowy silikon, niektóre przedmioty z tego materiału można po użyciu złożyć w kostkę lub na płasko, oszczędzając tym samym przestrzeń. Na swoim blogu pisałam między innymi o kubeczku-tablicy Chalk Board Mug. Można na nim zapisać poranne złote myśli, czułą wiadomość dla ukochanej osoby, przypomnienie... możliwości są nieograniczone. Są też dobre sposoby na małych niejadków: sztućce a la Bob Budowniczy, zabawne talerze dla kreatywnych maluchów, foremki do wycinania kanapkowych puzzli, czy też łyżeczka, która... strzela jedzeniem! Warto poszukać takich gadżetów w sklepach internetowych.
Ściereczki to banał?
Są bardzo użyteczne, a poza tym dają duże pole do popisu. Fajne ściereczki z nadrukami lub graficznymi rysunkami to ciekawy akcent w kuchni. Jeśli zaś chodzi o inne tkaniny, już od dawna nie stosuje się firanek, większym powodzeniem cieszą się rolety. Na oknie obowiązkowo zioła lub donice z kolorowymi pomidorkami koktajlowymi, papryczkami chili.
Kwadratowe talerze są nadal modne?
Owszem, była moda na takie talerze, ale dość szybko przeszła, bo była zwyczajnie niepraktyczna. Czyli talerze jednak okrągłe. We współczesnej kuchni liczy się przede wszystkim funkcjonalność.
Natalia Kretowicz, projektantka i entuzjastka dobrej kuchni oraz wszelkich tematów kulinarnych. Autorka zdrowych przepisów dla portalu Ulicaekologiczna.pl. Na blogu DeliDizajn tropi związki jedzenia ze sztuką i projektowaniem.
Kuchnia się staje centralnym pomieszczeniem w domu. Jest to kuchnia otwarta, która zyskała status salonu - nie tyle łączy się z salonem, lecz staje się nim. Już od jakiegoś czasu króluje w niej bardzo nowoczesne wzornictwo. Odchodzi się od drewna, stylu rustykalnego, prowansalskiego, retro. Priorytetem staje się funkcjonalność i bezpieczeństwo oraz wykorzystanie nowych technologii, prowadzących do oszczędnego wykorzystania energii.
Oszczędne wykorzystanie energii w kuchni to też jeden z najnowszych trendów.
Temat jest na razie na etapie prototypów, pomysłów projektowych. Mówię o tzw. ekokuchniach, które są samowystarczalne. Woda z mycia naczyń przepuszczana jest przez zamontowany w zlewie filtr, z niego trafia do donic z ziemią, w których rosną zioła i warzywa. Odpadki z kosza przerabiane są na naturalny nawóz, a energia cieplna z gotowania zostaje ponownie wykorzystana dzięki specjalnym agregatom pozwalającym na stworzenie obiegu zamkniętego i maksymalne wykorzystanie energii w kuchni.
Ale to melodia przyszłości. Wróćmy do wzornictwa.
Na topie są różnego rodzaju żarty wzornicze. Proste przedmioty kuchenne, ale zaprojektowane z humorem, jak choćby deski do krojenia z zabawnymi zdjęciami jedzenia. Karierę robi kolorowy silikon, niektóre przedmioty z tego materiału można po użyciu złożyć w kostkę lub na płasko, oszczędzając tym samym przestrzeń. Na swoim blogu pisałam między innymi o kubeczku-tablicy Chalk Board Mug. Można na nim zapisać poranne złote myśli, czułą wiadomość dla ukochanej osoby, przypomnienie... możliwości są nieograniczone. Są też dobre sposoby na małych niejadków: sztućce a la Bob Budowniczy, zabawne talerze dla kreatywnych maluchów, foremki do wycinania kanapkowych puzzli, czy też łyżeczka, która... strzela jedzeniem! Warto poszukać takich gadżetów w sklepach internetowych.
Ściereczki to banał?
Są bardzo użyteczne, a poza tym dają duże pole do popisu. Fajne ściereczki z nadrukami lub graficznymi rysunkami to ciekawy akcent w kuchni. Jeśli zaś chodzi o inne tkaniny, już od dawna nie stosuje się firanek, większym powodzeniem cieszą się rolety. Na oknie obowiązkowo zioła lub donice z kolorowymi pomidorkami koktajlowymi, papryczkami chili.
Kwadratowe talerze są nadal modne?
Owszem, była moda na takie talerze, ale dość szybko przeszła, bo była zwyczajnie niepraktyczna. Czyli talerze jednak okrągłe. We współczesnej kuchni liczy się przede wszystkim funkcjonalność.
Natalia Kretowicz, projektantka i entuzjastka dobrej kuchni oraz wszelkich tematów kulinarnych. Autorka zdrowych przepisów dla portalu Ulicaekologiczna.pl. Na blogu DeliDizajn tropi związki jedzenia ze sztuką i projektowaniem.
Darth Vader