Pikantne przyprawy nadają wyjątkowego charakteru naszym daniom. Ale nie tylko dla smaku je dodajemy, dla zdrowia również.
Od dawna znane są zarówno smakowe jak i zdrowotne właściwości czosnku. Świeży sok hamuje także rozwój wirusów grypy. Działa napotnie, obniża gorączkę i ciśnienie krwi. Redukuje zapalenia. Jest przeciwutleniaczem chroniącym wątrobę.
Od dawna znane są zarówno smakowe jak i zdrowotne właściwości czosnku. Świeży sok hamuje także rozwój wirusów grypy. Działa napotnie, obniża gorączkę i ciśnienie krwi. Redukuje zapalenia. Jest przeciwutleniaczem chroniącym wątrobę.
Papryczka chili ma najwięcej kwasu askorbinowego (witaminy C) wśród wszystkich warzyw. Już 7,5 dkg zielonej papryki pokrywa dzienne zapotrzebowanie organizmu na tę witaminę. Dla porównania – tę samą ilość tej witaminy C dostarczy nam 14 dkg cytryn, 12 dkg kiwi lub 17 dkg grejpfruta. W procesie suszenia, chili traci prawie całą witaminę C, jednak poziom witaminy A rośnie nawet 100krotnie. Jest bogatym źródłem także pozostałych witamin: B1, B2, B3, E.
Pieprz poprawia apetyt oraz pobudza wydzielanie soków trawiennych , dzięki czemu usprawnia proces trawienia i łagodzi wzdęcia. Wykazuje również działanie lekko moczopędne i dezynfekujące na drogi moczowe.
Również japoński chrzan wasabi ma silne działanie lecznicze. Rozgrzewa, chroni nasz organizm przeciwko infekcjom. Jest bogaty w witaminę A, B i C.