Aloes i jego zastososowanie w kuchni

Aloes to produkt o genialnych właściwościach zdrowotnych. Sok z aloesu doskonale stymuluje układ immunologiczny - dzięki niemu poradziłam sobie ze spadkiem odporności.

         
ocena: 5/5 głosów: 5
Aloes i jego zastososowanie w kuchni
fot. Fotolia
Aloes trzeba pić z głową, bo nie można go stosować bez przerwy. Polecam miksturę o nazwie Alocit, którą sama piłam. Pół litra przegotowanej i ostudzonej wody wlewamy do butelki z ciemnego szkła i dolewamy pół litra soku z aloesu kupowałam w aptece.

Przechowujemy w lodówce. Codziennie pijemy na czczo miksturę, którą sporządzamy wieczorem. Do kubka wlewamy 10ml naszego Alocitu plus 10ml soku z cytryny i 10ml oliwy z oliwek. Odstawiamy przy łóżku i piejmy rano na czczo, po czym staramy się nie jeść, przez co najmniej pół godziny. Taką miksturę pijemy przez trzy miesiące, następnie zamieniamy aloes na citrosept, bo organizm przyzwyczaja się i należy pić rotacyjnie. Mikstura ta jest bardzo dobra na oczyszczenie organizmu z toksyn i podniesienie odporności.

Aloes jest bardzo dobry i skuteczny w walce z nadwagą. Należy pamiętać jednak, że wszystko należy stosować z umiarem. Sok posiada dużą moc i niektóre osoby powinny go pić w małych dawkach. Powinny go unikać kobiety w ciąży, ponieważ może wywołać poronienie. Obniża poziom glukozy we krwi. Ponadto sok i nalewki z aloesu zaleca się osobom, które chcą wzmocnić organizm profilaktycznie lub po przebytej chorobie. Zawarte w tych napojach mukopolisacharydy doskonale, bowiem pobudzają aktywność makrofagów, które niszczą bakterie i wirusy oraz stymulują układ odpornościowy.

Do celów spożywczych, jak najbardziej nadaje się sok z aloesu. Liście aloesu myjemy, obieramy z kolców i mielimy drobno. Można dodać do niego sok z cytryny, albo brandy. Śmiało można go dodać do sosu vinaigrette. Dodawany jest do niektórych serków i jogurtów mlecznych. Obróbka termiczna powoduje utratę jego niektórych właściwości leczniczych.

Polecam wino z aloesem.
50dg liści aloesu
1/2l wytrawnego czerwonego wina
3 łyżki miodu
4 łyżki spirytusu


Liście aloesu myjemy i osuszamy. Wkładamy w papierową torebkę na tydzień do lodówki. Siekamy je, dodajemy wino, miód i spirytus. Zamykamy w słoiku i chowamy w ciemne miejsce.
Po 5 dniach przecedzamy przez gazę i wlewamy do butelki. Przechowujemy w lodówce. Piejmy przez pierwszy tydzień trzy razy dziennie po łyżeczce na godzinę przed jedzeniem. Przez następne 4 tygodnie piejmy po łyżce stołowej. W kolejnych 4 tygodniach pijemy znowu po łyżeczce.

Dobroczynnie wpływa także na naszą cerę. Podobno Kleopatra kąpała się w mleku oślim z dodatkiem soku z aloesu. Substancje z miąższu i soku aloesu nawilżają naszą skore, łagodzą podrażnienia. Polecana jest kuracja aloesowa dla skóry suchej. Można przemywać twarz sokiem z aloesu.

>>> Sprawdź przepis na babeczki z aloesem