Jesień jest porą roku, w trakcie której możemy jeszcze pozwolić sobie na małe pałaszowanie po ogrodzie. Znajdziemy tam ostatnie ilości znanych i lubianych przez nas warzyw i owoców, z których przygotujemy ulubione dania i przetwory. Ta pora roku jest dość kapryśna. Częste zmiany pogody doprowadzają do tego, że musimy leczyć się lub zawczasu zapobiegać.
Aby uodpornić organizm i zapobiec jakimś infekcjom, należy uciec się do wypróbowanych domowych sposobów naszych babć. Codziennie rano powinniśmy przygotować sobie napój z soku z cytryny i kilku łyżeczek miodu. Te naturalne źródła witaminy C i D rozpuszczone w szklance ciepłej oraz przegotowanej wody uchronią przed przeziębieniem oraz różnymi infekcjami i rozgrzeją, nawet w najbardziej chłodne dni. Pobudzą również do działania.
Miód ma także właściwości poprawiające nam nastrój. Popularna malina jest doskonała na przeziębienie, konfitura z dzikiej róży pomaga w stanach grypowych i wzmacnia nasz organizm.
Przetwory z płatków stosuje się w aromaterapii lecząc główne drogi oddechowe. Często spożywając jakiś owoc czy warzywo, nie zdajemy sobie sprawy, jak cenne i wartościowe są jego pestki. Pestki dyni regulują pracę układu trawiennego i pomagają w leczeniu problemów ze skórą.
Olej z pestek winogron to lek przeciw miażdżycy i chorobom serca, natomiast migdały są bogate w składniki mineralne i witaminy. Doskonała jest również dieta z dodatkiem rozmaitych pestek. Świetnie sprawdzają się herbatki ziołowe, nie tylko w leczeniu rożnych chorób - także w profilaktyce. Są bardzo popularne i wspomagają nasz organizm.
Melisa uspokaja i koi nerwy, mięta działa rozkurczowo na żołądek, reguluje procesy trawienia, natomiast rumianek działa przeciwbakteryjnie i przeciwzapalnie na skórę i błony śluzowe.
Tymianek zaś sprawdza się w profilaktyce chorób górnych dróg oddechowych.
Dlatego przynajmniej raz dziennie w okresie jesienno-zimowym powinniśmy wypić sobie szklaneczkę tego zdrowego napoju, jakim jest herbatka ziołowa.
Warto o tym pamiętać i przygotować się na kolejną jesień.
Aby uodpornić organizm i zapobiec jakimś infekcjom, należy uciec się do wypróbowanych domowych sposobów naszych babć. Codziennie rano powinniśmy przygotować sobie napój z soku z cytryny i kilku łyżeczek miodu. Te naturalne źródła witaminy C i D rozpuszczone w szklance ciepłej oraz przegotowanej wody uchronią przed przeziębieniem oraz różnymi infekcjami i rozgrzeją, nawet w najbardziej chłodne dni. Pobudzą również do działania.
Miód ma także właściwości poprawiające nam nastrój. Popularna malina jest doskonała na przeziębienie, konfitura z dzikiej róży pomaga w stanach grypowych i wzmacnia nasz organizm.
Przetwory z płatków stosuje się w aromaterapii lecząc główne drogi oddechowe. Często spożywając jakiś owoc czy warzywo, nie zdajemy sobie sprawy, jak cenne i wartościowe są jego pestki. Pestki dyni regulują pracę układu trawiennego i pomagają w leczeniu problemów ze skórą.
Olej z pestek winogron to lek przeciw miażdżycy i chorobom serca, natomiast migdały są bogate w składniki mineralne i witaminy. Doskonała jest również dieta z dodatkiem rozmaitych pestek. Świetnie sprawdzają się herbatki ziołowe, nie tylko w leczeniu rożnych chorób - także w profilaktyce. Są bardzo popularne i wspomagają nasz organizm.
Melisa uspokaja i koi nerwy, mięta działa rozkurczowo na żołądek, reguluje procesy trawienia, natomiast rumianek działa przeciwbakteryjnie i przeciwzapalnie na skórę i błony śluzowe.
Tymianek zaś sprawdza się w profilaktyce chorób górnych dróg oddechowych.
Dlatego przynajmniej raz dziennie w okresie jesienno-zimowym powinniśmy wypić sobie szklaneczkę tego zdrowego napoju, jakim jest herbatka ziołowa.
Warto o tym pamiętać i przygotować się na kolejną jesień.