Głównymi składnikami kruszonki są cukier, mąka i masło lub margaryna w proporcji: 3 łyżeczki cukru, 3 łyżeczki mąki 2 łyżeczki masła.
Jeśli chcesz poprawić walory smakowe i kruchość:
- dodaj do powyższych proporcji 1/2 łyżeczki smalcu
- dodaj 1 łyżkę zmielonych tłustych orzechów lub ziaren (dynia, słonecznik, siemie lniane )
- dodaj 1 łyżeczką kakao, czekolady w proszku, sezamu lub skruszonej chałwy (lub tahini - pasty sezamowej)
Jeśli chcesz by kruszonka była "zdrowsza" - część mąki zastap mąką razową pszenną, orkiszową lub owsianą - cukier biały zastąp cukrem brązowym
Jeśli chcesz poprawić walory smakowe i kruchość:
- dodaj do powyższych proporcji 1/2 łyżeczki smalcu
- dodaj 1 łyżkę zmielonych tłustych orzechów lub ziaren (dynia, słonecznik, siemie lniane )
- dodaj 1 łyżeczką kakao, czekolady w proszku, sezamu lub skruszonej chałwy (lub tahini - pasty sezamowej)
Jeśli chcesz by kruszonka była "zdrowsza" - część mąki zastap mąką razową pszenną, orkiszową lub owsianą - cukier biały zastąp cukrem brązowym