Aronia - czy wiesz o niej wszystko?

  • 2

Małe, niepozorne owoce aronii chronią przed chorobami cywilizacyjnymi. Roślina ta ma wspaniałe właściwości odżywcze i lecznicze. Sprawdź dlaczego warto jeść aronię codziennie!

         
ocena: 5/5 głosów: 3
Aronia - czy wiesz o niej wszystko?
fot. Fotolia
Aronia czarna to gatunek krzewu, który należy do rodziny różowatych. Pochodzi ze wschodnich wybrzeży Ameryki Północnej, rośnie tam dziko. W Polsce aronię najczęściej uprawia się w ogródkach i na plantacjach.

Krzew aronii osiąga wysokość od 2 do 2,5 metra. Kwiaty zebrane są w baldachogrona. Aronia kwitnie w drugiej połowie maja. Owocami tego krzewu są jagody, które mają ciemnogranatowy, prawie czarny kolor oraz aromatyczny miąższ. Owoce pokryte są delikatnym meszkowatym nalotem i są cierpkie w smaku.

UPRAWA ARONII

Aronia to roślina odporna na mróz. Najlepiej rośnie w miejscach słonecznych bądź półcienistych. Potrzebuje żyznej, przepuszczalnej i bogatej w próchnicę gleby. Nie należy sadzić aronii w miejscach, które są kamieniste piaszczyste i wilgotne.

Największe zapotrzebowanie na wodę krzew wykazuje w porze dojrzewania. Ilość dostarczonej wody uwarunkuje zbiory (im jej więcej tym więcej owoców). Coraz częściej uprawia się ją w ogrodach, ponieważ nie ma specjalnych wymagań glebowych. Dla niektórych jest rośliną ozdobną, a to dlatego, że jej liście przybierają jesienią pomarańczowy, a następnie czerwony kolor.

Czas zbiorów owoców przypada na drugą połowę sierpnia bądź początek września. Aronia jest trwałą rośliną, dlatego jej owoce mogą być przechowywane w skrzynkach nawet przez kilka dni.

aronia
Zdjęcie: Fotolia

WŁAŚCIWOŚCI ARONII

Aronia stosowana jest przede wszystkim przez osoby, które mają wysokie ciśnienie, owoc ten skutecznie je obniża. Pomaga także usunąć  także "zły" cholesterol z krwi. Swój ciemny kolor aronia zawdzięcza antocyjanom, które spowalniają procesy starzenia się oraz hamują rozwój chorób nowotworowych.

Jeśli masz problemy z krążeniem, jedz aronię, na pewno Ci pomoże. Aronia zapobiega żylakom, wzmacnia naczynia krwionośne oraz odporność na promieniowanie UV.

Zawiera bioflawonoidy, witaminy: C, PP, B2, B9, E oraz mnóstwo makro- i mikroelementów: wapń, bor, żelazo, miedź, jod, molibden. Owoce aronii działają przeciwobrzękowo, zmniejszają stres oraz napięcie. Aronia wzmocni także Twój zmęczony wzrok - to cenna informacja dla osób, które dużo czasu spędzają przed komputerem.

Dużo właściwości mają także suszone owoce aronii. Jak suszyć aronię? Wystarczy, że w cienistym i przewiewnym miejscu rozłożysz, najlepiej ma sicie, cienką warstwą, owoce. Powinny się suszyć przez około miesiąc.

aronia
Zdjęcie: Fotolia

ZASTOSOWANIE ARONII

Na cierpkie w smaku owoce aronii jest sposób.  Wystarczy włożyć je do zamrażalnika na 48 godzin, wtedy stracą cierpkość.

Co możesz przygotować z aronii? Oczywiście mnóstwo wspaniałych, smacznych przetworów! Soki, konfitury czy dżemy - wszystkie są pyszne. Wiele osób zachwala nalewkę z aronii - jest łatwa w przygotowaniu. Możesz łączyć aronię z innymi owocami, na przykład ze śliwkami.

Aronia świetnie smakuje jako dodatek do pieczonych mięs oraz deserów. Sok z aronii wzmacnia odporność, dlatego zleca się go pić jesienią i zimą.

Większość osób nie zdaje sobie sprawy z tego, jak wiele właściwości mają te niepozorne, czarne owoce. Powinniśmy jeść ich jak najwięcej!

A czy Wy lubicie aronię? Próbowaliście kiedyś pysznej nalewki albo smacznego dżemu? Czekamy na Wasze komentarze!

Zobacz także: aronia poprawi Twoją odporność >>>