Aronia jest jednym najzdrowszych owoców, jednak przez cierpki smak, który sprawia, że nie bardzo nadaje się do jedzenia prosto z krzaka, pozostaje niedoceniana. Jej owoce, o intensywnej barwie, podobne są do borówek amerykańskich lub dużych jagód.
Zawiera witaminę P, C, B2, B9, a także dużo wapnia, żelaza, jodu, boru, miedzi i wiele innych. Wzmacnia odporność, wzmacnia naczynia krwionośne. Spożywanie aronii zalecane jest dla osób z chorobami oczu.
Co ciekawe, traci swój cierpki smak, kiedy ją przemrozimy. Idealnie nadaje się do przetworów – można z niej przygotowywać soki, konfitury, nalewki. Przepis, którym chcę się podzielić dostałam od sąsiadki – zawsze wykorzystuję go jesienią, (latem natomiast zrywam liście z wiśni i je zamrażam, by potem wykorzystać je do nalewki). Im dłużej postoi, tym jest smaczniejsza. Idealnie rozgrzewa i „stawia na nogi”, kiedy czuję, że dopada mnie przeziębienie. Z podanych składników wychodzi około 4-5 butelek po 0,5l (w zależności od mocy nalewki).
Potrzebujemy:
300g aronii
200 szt. liści z wiśni
2l zimnej wody
2 płaskie łyżki kwasku cytrynowego
3/4 kg cukru
1/2 l spirytusu
Jak przygotować?
Aronię myję, osuszam i wkładam do zamrażarki. Wyjmuję po 48 h. Liście wiśni myję (jeśli mam zamrożone to wyjmuję je razem z aronią. Należy pamiętać, by liście umyć przed zamrożeniem). Liście i aronię wkładam do garnka. Wlewam wodę. Od momentu kiedy woda się zagotuje, odliczam 20 minut – po tym czasie zdejmuję garnek z gazu.
Wywar przecedzam przez gazę dwa razy. Nic nie wyciskam - ile zleci mi soku, tyle zostawiam. Dodaję cukier i mieszam. Minimalnie zagotowuję, tak by cukier się rozpuścił (pilnuję by się nie zagotował). Studzę. Na koniec dodaję kwasek cytrynowy i dolewam spirytus.
Próbuję nalewki - jeśli jest dla mnie zbyt mocna dolewam odrobinę przegotowanej, zimnej wody. Nalewkę przelewam do czystych i suchych butelek. Odstawiam w chłodne miejsce, by nalewka nabrała mocy.
Nina W.
karola25
BĄBELEK85
monikaa
Ela Dz
izapozdro
agnes31
agnes31
jest tez dobra na nalewke
Bernadetta
Igraszki Losu
BĄBELEK85
Zapewniam, że ta ilość jest wystarczajaca. Nalewka ma piękny kolor i dobrze smakuje. Przecież część wody odparuje i po odsączeniu owoców, jest jej mniej . A poza tym mieszam ją z 95 % spirytusem. Jeśli dasz 2 kg owoców na 2 l wody to po odsączeniu uzyskasz może 3/4 litra soku (albo jeszcze mniej) i jak połączysz to ze spirytusem, to będzie miała za duże stężenie.
pstrag
BĄBELEK85