Aronia - owoc na wiele dolegliwości

Owoce aronii są nie tylko pyszne, ale też bardzo zdrowe. Wpływają znakomicie na niejedną dolegliwość. Warto o niej poczytać.

         
ocena: 5/5 głosów: 2
Aronia - owoc na wiele dolegliwości
fot. Fotolia
Aronia - gatunek krzewu należący do rodziny różowatych. Owoce aronii zbieramy od połowy sierpnia do września. Świeże owoce mają dość cierpki smak, dlatego można je włożyć na dwa dni do zamrażalnika (zmienią smak na wiele lepszy), a następnie możemy zacząć robić z nich przetwory, których wartości odżywcze są nieocenione.

Aronia to bogactwo wielu witamin, składników mineralnych oraz błonnika. Zawiera wiele przeciwutleniaczy, które chronią nas przed rakiem oraz zmniejszają ryzyko rozwoju chorób układu krążenia.

Z aronii można przygotować wiele przetworów, jak na przykład dżemy, przeciery, konfitury, jak również marmoladę. Można z niej zrobić także pyszne nalewki, soki czy wina. Sok z aronii będzie najsmaczniejszy, jeśli wymieszany go z innymi owocami; na przykład można wymieszać go z sokiem z czerwonej porzeczki. Warto robić soki z aronii, ponieważ są bardzo zdrowe i bogate w zasoby lecznicze.

Spożywanie owoców oraz picie soku z aronii pozytywnie wpływa na nasz wzrok, a także na gojenie ran i wspomaga naturalną odporność.

Aronia dobrze rośnie i owocuje w naszym kraju; Polska jest potentatem w uprawie jej krzewów. Charakteryzuje się niedużymi owocami o pięknym kolorze głęboko ciemnej czerwieni. Najlepszy a zarazem najzdrowszy sok z aronii jest własnej roboty. Naturalny, bez żadnych dodatków.

Aronia to także doskonały przysmak dla wszelkiego ptactwa. Krzew aronii jest łatwy w uprawie i mało wymagający, dlatego warto go mieć w ogrodzie. Niezwykle wytrzymały na trudne warunki glebowe i atmosferyczne nie wymaga też specjalnego nawożenia. Krzew odporny jest na rozmaite choroby oraz szkodniki nękające uprawy.