Sposób przygotowania:
Babka wielkanocna
Etap I Mąkę przesiewamy do dużej miski. W środku mąki robimy wgłębienie i wykruszamy drożdże, wlewamy letnie mleko, lekko razem mieszamy i przysypujemy mąką z brzegów wgłębienia. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy na ok. 15 minut, aż ciasto zacznie wyrastać.Etap IISposób I: w drugiej misce ucieramy masło z z cukrem, rumem, wanilią i szafranem na puszystą masę. Do masy dodajemy żółtka i dokładnie mieszamy. Sposób II: Do wyrośniętego ciasta po prostu dodaję rozpuszczone masło, żółtka, szafran, cukier, wanilię i rum. Który sposób wybierzecie zostawiam waszej decyzji.Etap IIIWyrośnięty rozczyn łączymy z resztą mąki dodajemy ubite/roztopione masło i dokładnie wyrabiamy.Etap IVDodajemy bakalie. Wszystko razem wyrabiamy na gładkie ciasto. Odstawiamy ponownie pod przykrycie do wyrośnięcia na 25-30 minut.Etap VPiekarnik nagrzewamy do 190-180 stopni C.Etap VI Formę na babkę smarujemy masłem. Wysypujemy bułką tartą.Etap VIIWyrośnięte ciasto wykładamy do formy i pieczemy ok. 45 minut na środkowym poziomie piekarnikaEtap VIIIJeszcze ciepłą babkę wyjmujemy na kratkę i dekorujemy wedle uznania.