Kasja1986

Kasja1986

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 173]

Książka Kucharska: Niezła babka, czyli wielkanocne baby!

Babka wielkanocna

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Tradycyjna babka świąteczna to jedno z tych ciast, które koniecznie musi zagościć na naszym stole podczas Wielkanocy.

Babka wielkanocna

Składniki:

Babka wielkanocna

 

  • 500 g mąki
  • 40 g drożdży
  • 125 ml letniego mleka
  • kostka masła o temperaturze pokojowej ok. 180-200 g
  • 120 g cukru
  • pół łyżeczki soli
  • skórka otarta z niepryskanej cytryny
  • 4-5 żółtek w temperaturze pokojowej
  • 100 g rodzynek
  • 100 g posiekanych migdałów lub płatków migdałowych
  • 50 g kandyzowanej skórki pomarańczowej
  • 20 g rumu lub spirytusu
  • ziarenka z laski wanilii
  • szczypta szafranu namoczonego w kieliszku wódki lub rumu
  • tarta bułka do wysypania formy
  • cukier puder lub lukier do dekoracji babki, ewentualnie kuwertura, albo biała czekolada (wedle uznania)

 

Sposób przygotowania:

Babka wielkanocna
Etap I Mąkę przesiewamy do dużej miski. W środku mąki robimy wgłębienie i wykruszamy drożdże, wlewamy letnie mleko, lekko razem mieszamy i przysypujemy mąką z brzegów wgłębienia. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy na ok. 15 minut, aż ciasto zacznie wyrastać.Etap IISposób I: w drugiej misce ucieramy masło z z cukrem, rumem, wanilią i szafranem na puszystą masę. Do masy dodajemy żółtka i dokładnie mieszamy. Sposób II: Do wyrośniętego ciasta po prostu dodaję rozpuszczone masło, żółtka, szafran, cukier, wanilię i rum. Który sposób wybierzecie zostawiam waszej decyzji.Etap IIIWyrośnięty rozczyn łączymy z resztą mąki dodajemy ubite/roztopione masło i dokładnie wyrabiamy.Etap IVDodajemy bakalie. Wszystko razem wyrabiamy na gładkie ciasto. Odstawiamy ponownie pod przykrycie do wyrośnięcia na 25-30 minut.Etap VPiekarnik nagrzewamy do 190-180 stopni C.Etap VI Formę na babkę smarujemy masłem. Wysypujemy bułką tartą.Etap VIIWyrośnięte ciasto wykładamy do formy i pieczemy ok. 45 minut na środkowym poziomie piekarnikaEtap VIIIJeszcze ciepłą babkę wyjmujemy na kratkę i dekorujemy wedle uznania.