Krakowianka

Krakowianka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2834]

Bakłażany faszerowane wędliną.

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Zamiast kiełbasy do farszu można dodać inną wędlinę np. konserwę turystyczną.

Bakłażany faszerowane wędliną.

Składniki:

Bakłażany faszerowane wędliną.

 

 

Sposób przygotowania:

Bakłażany faszerowane wędliną.
Bakłażany umyć, przekroić wzdłuż na pół, wydrążyć miąższ i bardzo krótko obgotować w lekko osolonej wodzie, wyjąć ostudzić. Na patelni rozgrzać oliwę dodać pokrojony w kostkę boczek, przeciśnięty przez praskę czosnek, kiełbasę i szynkę, lekko zrumienić. Na drugiej patelni rozgrzać masło, zeszklić posiekaną cebulę, wsypać pokrojone pieczarki i podsmażyć na złoty kolor. Połączyć z wędliną, dodać pokrojone na połówki pomidory, przyprawić do smaku solą i pieprzem, wymieszać. Napełnić połówki bakłażanów, ułożyć w naczyniu żaroodpornym, posypać utartym żółtym serem, włożyć do piekarnika. Zapiekać w temp 180 stopni około 20 minut.