Bakteria E. coli w kiełkach fasoli

Bardzo prawdopodobne jest, że bakteria E. coli która powodowała zatrucia nie ma źródła w ogórkach, ale w kiełkach fasoli.

         
ocena: 4/5 głosów: 1
Bakteria E. coli w kiełkach fasoli
Minister rolnictwa Dolnej Saksonii w Niemczech powiedział, że prawdopodobnie znalezione zostało źródło bakterii - w jednej ze szklarni w Uelzen położonego 100 km od Hamburga znaleziono odmianę szczepu pałeczki okrężnicy.

W szklarni hodowano kiełki fasoli, cieciorki i lucerny, które często dodaje się do sałatek. Szklarnia została zamknięta.

Badania przeprowadzone na kiełkach fasoli potwierdzają, że to właśnie one mogą być źródłem zakażenia. Oczywiście nie wszystkie kiełki fasoli sa niebezpieczne - jednak lista dostaw z tamtego rejonu niesie ryzyko, że właśnie zakażone bakterią kiełki mogą być składnikiem potraw.
Do czasu ostatecznego wyniku badań zaleca się, aby nie spożywać kiełków.