Co wiemy o kuchni szwedzkiej? Pulpeciki z Ikei, kotlety z renifera, cynamonowe bułeczki mówią tyle o szwedzkich kulinariach co kotlet schabowy, bigos i wódka o Polsce.
Warsztaty kuchni szwedzkiej w nowo otwartym studiu kulinarnym Cook Up, które odbywały się pod czujnym okiem szefa kuchni Ambasady Szwecji w Polsce – Michała Godynia, były okazją do spojrzenia na kuchnię szwedzką tak, jak patrzą na nią sami Szwedzi.
Przede wszystkim – prostota. W Szwecji, podobnie jak w innych krajach skandynawskich, prościej znaczy lepiej, mniej to czasem po prostu więcej. Liczą się przede wszystkim składniki doskonałej jakości, a najlepiej – lokalne. Szwed chętnie zapłaci więcej za dobry produkt, jeśli ma pewność, że jest to produkt lokalny.
Bohaterem pierwszej potrawy - Västerbotten cheese pie, którą przygotowali uczestnicy warsztatów, był właśnie taki produkt - ser Västerbotten, nazywany w Szwecji królem serów (Västerbotten śmiało można zastąpić parmezanem, cheddarem albo mieszanką tych dwóch). Co poza tym? Kruche ciasto, masa serowa, której wyjątkowego charakteru nadaje kminek – połączenie proste i wyśmienite.
Przepis na Västerbotten cheese pie znajdziecie tutaj >>>
To właśnie przyprawy jak kminek, szafran, anyż, a przede wszystkim kardamon nadają charakter szwedzkim potrawom. Doprawia się nimi praktycznie wszystko – od śledzi, poprzez desery po alkohole.
Kurczak po szwedzku
Kolejna potrawa - pierś z kurczaka Bjärefågel z borówką brusznicą, puree z pietruszki i blanszowaną marchewką pozwolił zrozumieć, czemu dla Szwedów tak duże znaczenie ma jakość produktu. Kurczak z Bjärefågel jest karmiony mąką kukurydzianą, która nadaje jego mięsu lekko słodkawy smak i żółtawy kolor. Ważny jest też sposób przyrządzenia i ściśle określona temperatura kontrolowana dzięki termometrowi wbitemu w mięso. Soczysty kurczak świetnie komponował się z dodatkami - prostymi do przyrządzenia też w domowych warunkach!
Przepis na pierś z kurczaka Bjärefågel znajdziecie tutaj >>>
Deser, czyli kladdkaka to bliski kuzyn klasycznego brownie, o bardziej wilgotnym cieście. Michał Godyń zaproponował przepis na ciasto pieczone w patelni wyłożonej papierem do pieczenia. Świetnym dodatkiem do mocno czekoladowego ciasta jest bita śmietana.
Przepis na kladdkakę upieczoną przez redakcję gotujmy znajdziecie tutaj >>>
Warsztaty odbywały się pod czujnym okiem szefa kuchni. Michał Godyń zna kuchnię szwedzką od podszewki, a swoją wiedzą będzie się też dzielił na kolejnych warsztatach w Cook Up. Na następnych na czynniki pierwsze rozłoży śledzie – śledzie i kawa to waszym zdaniem dobre połączenie? Warto się przekonać.
Więcej o warsztatach w studiu Cook Up możecie przeczytać na ich stronie oraz fanpage'u. Oprócz meandrów kuchni szwedzkiej chętni mogą poznać między innymi tajniki posługiwania się nożem, wyrabiania własnego makaronu i wiele innych cennych kulinarnych umiejętności.
zozolek