
Aby biszkopt był zawsze udany i pięknie wyrośnięty wystarczy trochę cierpliwości.
Zasada nr 1 - wszystkie składniki murzą być w temperaturze pokojowej
Zasada nr 2 - ubijamy tylko białka, potem wszystkie składniki delikatnie mieszamy.
Zasada nr 3 - Mieszamy wszystko zawsze tylko drewnianą łyżką!
Przepis na wersję podstawową
Składniki 4 jajka 3/4 szklanki mąki 3/4 szklanki cukru 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka proszku do pieczenia Mąki oraz proszek dopieczenia przesiać i połączyć razem z proszkiem do pieczenia. Żółtka oddzielić od białek. Białka ubić na sztywną pianę dodając powoli cukier.
Gdy cukier przestanie być wyczuwalny dodajemy żółtka i delikatnie mieszkamy drewnianą łyżką. Do tak przygotowanej masy dodajemy powoli mąkę i delikatnie mieszamy do połączenia się składników.
Gotowa masę wylewamy do przygotowanej wcześniej formy (wysmarowanej masłem, wyłożonej papierem albo wysypanej bułką tartą) i pieczemy w nagrzanym do 170 C piekarniku przez ok 20-25 min na złoty kolor. Po wyjęciu z piekarnika ostudzić i wyjąć z formy. Doskonale nadaje się do tortów.
Zasada nr 1 - wszystkie składniki murzą być w temperaturze pokojowej
Zasada nr 2 - ubijamy tylko białka, potem wszystkie składniki delikatnie mieszamy.
Zasada nr 3 - Mieszamy wszystko zawsze tylko drewnianą łyżką!
Przepis na wersję podstawową
Składniki 4 jajka 3/4 szklanki mąki 3/4 szklanki cukru 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka proszku do pieczenia Mąki oraz proszek dopieczenia przesiać i połączyć razem z proszkiem do pieczenia. Żółtka oddzielić od białek. Białka ubić na sztywną pianę dodając powoli cukier.
Gdy cukier przestanie być wyczuwalny dodajemy żółtka i delikatnie mieszkamy drewnianą łyżką. Do tak przygotowanej masy dodajemy powoli mąkę i delikatnie mieszamy do połączenia się składników.
Gotowa masę wylewamy do przygotowanej wcześniej formy (wysmarowanej masłem, wyłożonej papierem albo wysypanej bułką tartą) i pieczemy w nagrzanym do 170 C piekarniku przez ok 20-25 min na złoty kolor. Po wyjęciu z piekarnika ostudzić i wyjąć z formy. Doskonale nadaje się do tortów.