Biszkopt - zawsze udany

Nigdy nie wychodzi Ci biszkopt? Sekret udanego biszkoptu za każdym razem!

         
ocena: 5/5 głosów: 2
Biszkopt - zawsze udany
Aby biszkopt był zawsze udany i pięknie wyrośnięty wystarczy trochę cierpliwości.

Zasada nr 1 - wszystkie składniki murzą być w temperaturze pokojowej

Zasada nr 2 - ubijamy tylko białka, potem wszystkie składniki delikatnie mieszamy.

Zasada nr 3 - Mieszamy wszystko zawsze tylko drewnianą łyżką!

Przepis na wersję podstawową

Składniki 4 jajka 3/4 szklanki mąki 3/4 szklanki cukru 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka proszku do pieczenia Mąki oraz proszek dopieczenia przesiać i połączyć razem z proszkiem do pieczenia. Żółtka oddzielić od białek. Białka ubić na sztywną pianę dodając powoli cukier.

Gdy cukier przestanie być wyczuwalny dodajemy żółtka i delikatnie mieszkamy drewnianą łyżką. Do tak przygotowanej masy dodajemy powoli mąkę i delikatnie mieszamy do połączenia się składników.

Gotowa masę wylewamy do przygotowanej wcześniej formy (wysmarowanej masłem, wyłożonej papierem albo wysypanej bułką tartą) i pieczemy w nagrzanym do 170 C piekarniku przez ok 20-25 min na złoty kolor. Po wyjęciu z piekarnika ostudzić i wyjąć z formy. Doskonale nadaje się do tortów.