W cyklu Bloger Tygodnia doceniamy kulinarnych blogerów - mniej i bardziej znanych. Jeżeli chcielibyście znaleźć się w rubryce piszcie na redakcyjną skrzynkę - redakcja.ludzie.gotujmy.pl Czekamy też na sugestie kogo chcielibyście zobaczyć wśród Gwiazd w Kuchni.
Co więcej - każda blogerka (lub bloger) wyróżniona kiedykolwiek w tej rubryce dostanie też 500 wirtuali nagrody!
Dzisiaj na nasze pytania odpowiada Renata Walczak, autorka bloga Mój dzień, który możecie odwiedzić pod adresem reanja.blogspot.com
Gotuję i bloguję bo...
Muszę i lubię smacznie zjeść! Choć nie zawsze tak było, bakcyla załapałam dopiero po ślubie. Musze przyznać że mój mąż był dużym wyzwaniem, wybredny na maksa i choć do tej pory mięso pozostało jego ulubionym pożywieniem to po drodze nauczył się jeść moje ulubione kluski i kasze i surówki. Uwielbiam łączyć smaki i poznawać nowe, dlatego ciągle eksperymentuję, a blog to moje czwarte dziecko.
Od dziesięciu lat jestem na tak zwanym "świadczeniu pielęgnacyjnym" i w pewnej momencie, żeby nie zwariować musiałam zrobić coś tylko dla siebie. Przez pierwsze pół roku nikt, nawet najbliżsi nie wiedzieli nic o blogu i do tej pory nie mają prawa mi pomagać. Może to samolubstwo, ale blog pomógł mi stanąć znowu do pionu i dodał mi sił.
Najbardziej niedoceniony kuchenny gadżet
Szybkowar i szynkowar- oba bardzo pomocne w przygotowaniu pysznych i zdrowych posiłków.
Skąd czerpiesz kulinarne pomysły?
Trochę z książek, trochę czytam - na szczęście nie mamy kablówki, bo nie wiem czy miałabym czas na pichcenie! Niestety - nie czerpię też ich od Mamy, ale tylko dlatego, że tak jak ja nie lubi jak ktoś plączę się jej pod nogami :)
Określ w jednym zdaniu swój styl gotowania
Proste, pyszne, szybkie i tanie - choć są też wyjątki i lubię poszaleć z produktami, szczególnie na Święta czy spotkania rodzinne - wtedy mogę siedzieć cały dzień w kuchni i gotować
Wymień swoje największe kulinarne sukcesy i porażki
O sukcesy trzeba by zapytać moich bliskich - cieszę się, gdy widzę jak bardzo im smakuje! Ostatnio też moje danie zostało dostrzeżone i wyróżnione w konkursie Kruszwicy, może i mały sukces, ale cieszy i to bardzo.
Porażek jakiś większych nie miałam - jedyna, która krąży w rodzinnych opowieściach - miałam 17 lat i miałam na szybko ugotować zupę (jaką tego już nikt nie pamięta). Do wody dodałam rosołki wołowe, namiętnie używane przez moją mamę, przez które zupa zrobiła się ciemna i mój brat o 11 lat młodszy stwierdził , że chciałam go otruć - żyje do tej pory ma się dobrze i sam kucharzy.
Kulinarny idol
Nie mam i choć oglądam program Karola Okrasy i Ewy Wachowicz to nie mogę powiedzieć, że są moimi idolami.
Czego nigdy nie weźmiesz do ust?
Nie zarzekam się już - dwa lata temu powiedziałabym, że nie tknę krewetek, nigdy nie lubiłam selera naciowego - teraz się nimi zajadamy.
Gdybym była potrawą byłabym...
Zapiekanką – treściwa i nigdy nie wiesz na co trafisz. Potrafię być słodka jak kukurydza, ale potrafię też palić jak najostrzejsza papryczka. A jak się uprę to twarda nie do przeżucia:)
Co lubisz robić, jak już nie gotujesz?
Gotowanie to jedno, ale resztę mojego czasu przeznaczam na rękodzieło - szyję i to dużo, dziergam, uprawiam ogródek, trochę się bawię papierową wikliną...Ciągle się uczę czegoś nowego - to pokazuję na drugim blogu, gdzie serdecznie zapraszam. A oprócz tego czytam moje ukochane kryminały! :)
Który ze swoich przepisów chcesz polecić tym, którzy pierwszy raz odwiedzają Twojego bloga?
Polecam przepis na pyszny Torcik kawowy z truskawkami!
Składniki
Ciasto:
-3/4 szklanki mleka
- 3/4 szklanki cukru
- 1/2 kostki masła/palmy
- 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 szklanki mąki
-2 łyżki kawy rozpuszczalnej
- 2 jajka
Masa:
- kostka masła
- szklanka gęstej śmietany 18% 33/
-4 szklanki cukru pudru
Dodatkowo :
-kilka truskawek
- galaretka truskawkowa
-1 łyżka kawy( (można więcej)
Ciasto: Mleko zagotowuję z cukrem i kawą rozpuszczalną, dodaję masło i gotuję wszystko razem do rozpuszczenia masła. Całość studzę .
Mąkę mieszam z proszkiem i przesiewam do wystudzonej masy. Dodaję 2 jajka i dokładnie łączę masę. Przelewam do tortownicy wysmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą. Ciasto piecze się 40-45 minut do suchego patyczka w temperaturze 180 st.
Ciasto studzę i przekrawam na dwa blaty i lekko ponczuję kawą rozpuszczoną w 1/3 szklance ciepłej wody. Można dodać do wody więcej kawy- ja jednak ze względu na córkę ograniczam jej ilość.
Masa: Masło ubijam na puch razem z cukrem pudrem i stopniowo dodaję śmietanę. Jeżeli masa nam się zważy należy lekko ją podgrzać nad kąpielą wodną, cały czas mieszając. Część masy zostawiam na boki, resztę dzielę i smaruję dwa blaty. Na górnym blacie układam kilka truskawek i zalewam tężejącą galaretką. Odkładam do całkowitego stężenia.
Więcej przepisów znajdziecie na blogu Renaty i na jej profilu na gotujmy >>>
Co więcej - każda blogerka (lub bloger) wyróżniona kiedykolwiek w tej rubryce dostanie też 500 wirtuali nagrody!
Dzisiaj na nasze pytania odpowiada Renata Walczak, autorka bloga Mój dzień, który możecie odwiedzić pod adresem reanja.blogspot.com
Gotuję i bloguję bo...
Muszę i lubię smacznie zjeść! Choć nie zawsze tak było, bakcyla załapałam dopiero po ślubie. Musze przyznać że mój mąż był dużym wyzwaniem, wybredny na maksa i choć do tej pory mięso pozostało jego ulubionym pożywieniem to po drodze nauczył się jeść moje ulubione kluski i kasze i surówki. Uwielbiam łączyć smaki i poznawać nowe, dlatego ciągle eksperymentuję, a blog to moje czwarte dziecko.
Od dziesięciu lat jestem na tak zwanym "świadczeniu pielęgnacyjnym" i w pewnej momencie, żeby nie zwariować musiałam zrobić coś tylko dla siebie. Przez pierwsze pół roku nikt, nawet najbliżsi nie wiedzieli nic o blogu i do tej pory nie mają prawa mi pomagać. Może to samolubstwo, ale blog pomógł mi stanąć znowu do pionu i dodał mi sił.
Najbardziej niedoceniony kuchenny gadżet
Szybkowar i szynkowar- oba bardzo pomocne w przygotowaniu pysznych i zdrowych posiłków.
Skąd czerpiesz kulinarne pomysły?
Trochę z książek, trochę czytam - na szczęście nie mamy kablówki, bo nie wiem czy miałabym czas na pichcenie! Niestety - nie czerpię też ich od Mamy, ale tylko dlatego, że tak jak ja nie lubi jak ktoś plączę się jej pod nogami :)
Określ w jednym zdaniu swój styl gotowania
Proste, pyszne, szybkie i tanie - choć są też wyjątki i lubię poszaleć z produktami, szczególnie na Święta czy spotkania rodzinne - wtedy mogę siedzieć cały dzień w kuchni i gotować
Wymień swoje największe kulinarne sukcesy i porażki
O sukcesy trzeba by zapytać moich bliskich - cieszę się, gdy widzę jak bardzo im smakuje! Ostatnio też moje danie zostało dostrzeżone i wyróżnione w konkursie Kruszwicy, może i mały sukces, ale cieszy i to bardzo.
Porażek jakiś większych nie miałam - jedyna, która krąży w rodzinnych opowieściach - miałam 17 lat i miałam na szybko ugotować zupę (jaką tego już nikt nie pamięta). Do wody dodałam rosołki wołowe, namiętnie używane przez moją mamę, przez które zupa zrobiła się ciemna i mój brat o 11 lat młodszy stwierdził , że chciałam go otruć - żyje do tej pory ma się dobrze i sam kucharzy.
Kulinarny idol
Nie mam i choć oglądam program Karola Okrasy i Ewy Wachowicz to nie mogę powiedzieć, że są moimi idolami.
Czego nigdy nie weźmiesz do ust?
Nie zarzekam się już - dwa lata temu powiedziałabym, że nie tknę krewetek, nigdy nie lubiłam selera naciowego - teraz się nimi zajadamy.
Gdybym była potrawą byłabym...
Zapiekanką – treściwa i nigdy nie wiesz na co trafisz. Potrafię być słodka jak kukurydza, ale potrafię też palić jak najostrzejsza papryczka. A jak się uprę to twarda nie do przeżucia:)
Co lubisz robić, jak już nie gotujesz?
Gotowanie to jedno, ale resztę mojego czasu przeznaczam na rękodzieło - szyję i to dużo, dziergam, uprawiam ogródek, trochę się bawię papierową wikliną...Ciągle się uczę czegoś nowego - to pokazuję na drugim blogu, gdzie serdecznie zapraszam. A oprócz tego czytam moje ukochane kryminały! :)
Który ze swoich przepisów chcesz polecić tym, którzy pierwszy raz odwiedzają Twojego bloga?
Polecam przepis na pyszny Torcik kawowy z truskawkami!
Składniki
Ciasto:
-3/4 szklanki mleka
- 3/4 szklanki cukru
- 1/2 kostki masła/palmy
- 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 szklanki mąki
-2 łyżki kawy rozpuszczalnej
- 2 jajka
Masa:
- kostka masła
- szklanka gęstej śmietany 18% 33/
-4 szklanki cukru pudru
Dodatkowo :
-kilka truskawek
- galaretka truskawkowa
-1 łyżka kawy( (można więcej)
Ciasto: Mleko zagotowuję z cukrem i kawą rozpuszczalną, dodaję masło i gotuję wszystko razem do rozpuszczenia masła. Całość studzę .
Mąkę mieszam z proszkiem i przesiewam do wystudzonej masy. Dodaję 2 jajka i dokładnie łączę masę. Przelewam do tortownicy wysmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą. Ciasto piecze się 40-45 minut do suchego patyczka w temperaturze 180 st.
Ciasto studzę i przekrawam na dwa blaty i lekko ponczuję kawą rozpuszczoną w 1/3 szklance ciepłej wody. Można dodać do wody więcej kawy- ja jednak ze względu na córkę ograniczam jej ilość.
Masa: Masło ubijam na puch razem z cukrem pudrem i stopniowo dodaję śmietanę. Jeżeli masa nam się zważy należy lekko ją podgrzać nad kąpielą wodną, cały czas mieszając. Część masy zostawiam na boki, resztę dzielę i smaruję dwa blaty. Na górnym blacie układam kilka truskawek i zalewam tężejącą galaretką. Odkładam do całkowitego stężenia.
Więcej przepisów znajdziecie na blogu Renaty i na jej profilu na gotujmy >>>
Ela Dz
Alex_M
zewa
Jeszcze nie zajrzałam na Twojego bloga ale na pewno go odwiedzę :)
reanja
Eluś poważna, bo tak się lubimy z aparatem że jak go widzę, to od razu boli mnie głowa:))
Alex dziękuję :) mam nadzieję, że wykorzystasz go na maxa:)
Zewa bardzo dziękuję:) i serdecznie zapraszam :)
edytaha
zbysiowa
reanja
Edytko raczej zamyślona, smutna raczej bywam bardzo rzadko i zapraszam bardzo serdecznie:)
reanja
Mnie również jest miło Was poznać:)
mysza75
reanja
witaj i dziękuję Madziu:)
jaNina
Jestem pod wrażeniem zarówno smacznych dań jak i pięknych robótek.
Kiedyś, gdy byłam młoda też dużo szyłam i robótkowałam, więc wiem ile trzeba się napracować przy jednej serwetce!
Jednym słowem SUPER!
reanja
Jest mi niezmiernie miło, dziękuję:)