Bruno Goussault - mistrz sous vide w Polsce!

  • 1

Na 3-rd Food & Drink Festival w Lublinie zagości Bruno Goussault - mistrz gotowania próżniowego.

         
ocena: 5/5 głosów: 2
Bruno Goussault - mistrz sous vide w Polsce!
Francuski mistrz kuchni w Polsce

Bruno Goussault poprowadzi szkolenie, na którym objaśni tajniki kuchni sous vide - czyli gotowania w próżni, w niskich temperaturach. Metoda ta została opracowana w latach 70-tych we Francji przez George'a Pralusa, ale naukowe podstawy zawdzięcza się właśnie Bruno Goussaultowi, który wprowadził sous vide do powszechnego użytku w restauracjach.

Sous vide

Produkty przygotowane w ten sposób są bardziej soczyste, nie tracą objętości, a co więcej jeśli nie zostaną wyjęte z opakowania próżniowego, zachowują bardzo długo świeżość. Istotny dla restauratorów jest też fakt, że potrawy można szybko odgrzać, bez utraty ich smaku i jakości. 13 i 14 września w Lublinie na 3-rd Food & Drink Festival polscy kucharze poznają tajniki sous vide, dołączając tym samym do takich światowych gwiazd jak Ducasse, Robuchon, Keller czy Adria.