"Julie&Julia"

Biografia Julii Child, w której znajdziemy sekrety mistrzostwa francuskiej kuchni.

         
ocena: 3/5 głosów: 1
"Julie&Julia"
„Julie i Julia” to film reżyserii Nory Ephron oparty na biografii Julii Child, słynnej Amerykanki, która podjęła się wyzwania aby nawrócić Amerykanów na lepsze jedzenie biorąc przykład z francuskiej gastronomii. Autorka bestsellerów kulinarnych (przede wszystkim Mastering the Art of French Cooking z 1961) i programów kulinarnych (The French Chef), osiągnęła zamierzony sukces i zyskała poparcie wśród rodaków. Jako pierwsza kobieta, ukończyła najbardziej prestiżową w Paryżu szkołę kucharską „Le Cordon Bleu”.

W rolę Julii Child idealnie wcieliła się Meryl Streep. Historia słynnej kucharki przedstawiona jest na tle opowiadania Julie Powell (Amy Adams), która znudzona już pracą jako sekretarka, wyznacza sobie nowy cel. Bohaterka postanawia zrealizować 524 przepisy z ksiązki Mastering the Art of French Cooking Julii Child w ciągu roku. Swoje postępy uwiecznia w formie bloga i z czasem zyskuje coraz większą popularność …

Film „Julie i Julia” to przepyszna opowieść, dzięki której mamy okazję ujrzeć niezwykle apetyczne francuskie potrawy przyrządzane przez nasze tytułowe bohaterki. Nie wykluczone, że po jego obejrzeniu sami zgłodniejemy i pobiegniemy do kuchni gotować słynny „Boeuf Bourguignon” według Julii Child. Film, przez niektórych określany jako „pochwała hedonizmu pod postacią jedzenia” ukazuje ile radości i satysfakcji może dać sztuka jaką jest gotowanie.