edytaha

edytaha

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 992]

Buchty cynamonowe z rozmarynem i pijaną gruszką

  • 3
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 9
         
ocena: 4/5 głosów: 10

Pomysł na te bułeczki znalazłam na blogu symfonia smaków, zaś pomysł na ich zmodyfikowanie miałam przyjemność skonsultować z szefem kuchni Stefanem Birkiem :)

Buchty cynamonowe z rozmarynem i pijaną gruszką Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Buchty cynamonowe z rozmarynem i pijaną gruszką

 

  • ROZCZYN:
  • 25 g świeżych drożdży
  • 2 łyżeczki cukru
  • 2/3 łyżki mąki
  • 1/2 szklanki mleka
  • CIASTO:
  • 50 dag mąki pszennej tortowej
  • szczypta soli
  • 1 jajko
  • około 3/4 szklanki mleka
  • 8 dag cukru
  • 1 łyżeczka cukru wanilinowego
  • 1/2 łyżeczki imbiru
  • 1/2 łyżeczki kardamonu
  • szczypta kurkumy
  • gałązka świeżego rozmarynu - posiekane igiełki
  • DO OBTACZANIA:
  • 3 dag masła
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • DODATKOWO:
  • 3 twarde gruszki
  • 2 gałązki świeżego rozmarynu
  • 16 g cukru wanilinowego
  • czerwone półsłodkie wino - użyłam domowego z czerwonych winogron

Sposób przygotowania:

Buchty cynamonowe z rozmarynem i pijaną gruszką
ROZCZYN: Drożdże rozetrzeć z cukrem, wymieszać mąką i letnim mlekiem, odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. OWOCE: Gruszki umyć, obrać, przekroić na ćwiartki, usunąć gniazda nasienne, włożyć do rondelka, dodać cukier wanilinowy i gałązki rozmarynu, zalać taką ilością wina, żeby owoce były nim lekko przykryte. Gotować na wolnym ogniu, aż gruszki zmiękną, ale pozostaną jędrne. Czas zależy od odmiany, ja użyłam odmiany pera rocha i gotowałam około 15 minut. CIASTO: Mąkę przesiać, dodać sól, cukier, przyprawy i posiekane igiełki rozmarynu, wymieszać. Dodać wyrośnięty rozczyn i jajko, stopniowo dolewając letnie mleko mieszać łyżką aż składniki się połączą, następnie wyrobić dłońmi gładkie, elastyczne ciasto. Przykryć je w misce ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Blaszkę o wymiarach 20x23 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Masło stopić w małym rondelku i wymieszać z cynamonem. Wyrośnięte ciasto przebić, krótko wyrobić i podzielić na 9 równych części, uformować kulki, obtoczyć je w mieszance masła i cynamonu, i ułożyć w blaszce w równych odstępach. Bułeczki lekko rozpłaszczyć, środek każdej naciąć głęboko nożem i w nacięcia wcisnąć po kawałku gruszki. Blaszkę przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Piec w temperaturze 160 stopni z termo obiegiem (180 bez termoobiegu) przez około 25 minut. Bułeczki nie są bardzo słodkie, więc po wystudzeniu można je oprószyć cukrem pudrem.
Buchty cynamonowe z rozmarynem i pijaną gruszką
Gruszki umyć, obrać, przekroić na ćwiartki, usunąć gniazda nasienne, włożyć do rondelka, dodać cukier wanilinowy i gałązki rozmarynu, zalać taką ilością wina, żeby owoce były nim lekko przykryte.
Buchty cynamonowe z rozmarynem i pijaną gruszką
Mąkę przesiać, dodać sól, cukier, przyprawy i posiekane igiełki rozmarynu, wymieszać.
Buchty cynamonowe z rozmarynem i pijaną gruszką
Masło stopić w małym rondelku i wymieszać z cynamonem. Wyrośnięte ciasto przebić, krótko wyrobić i podzielić na 9 równych części, uformować kulki, obtoczyć je w mieszance masła i cynamonu.
Buchty cynamonowe z rozmarynem i pijaną gruszką
Bułeczki lekko rozpłaszczyć, środek każdej naciąć głęboko nożem i w nacięcia wcisnąć po kawałku gruszki.