Chłodziarki z systemem vitaFresh

Niższa temperatura (bliska 0°C) w chłodziarkach z systemem vitaFresh znacznie wydłuża świeżość przechowywanej żywności.

         
ocena: 4/5 głosów: 2
Chłodziarki z systemem vitaFresh
Minęło 20 lat od czasu, gdy Siemens jako pierwszy producent sprzętu gospodarstwa domowego wprowadził profesjonalną technologię chłodnictwa do urządzeń przeznaczonych dla domów. Tak samo wtedy, jak i obecnie najważniejszym celem Siemensa jest maksymalne wydłużenie świeżości przechowywanych produktów. Osiągnąć to można tylko za pomocą precyzyjnie utrzymywanej temperatury w granicach 0°C i odpowiednio dobranej wilgotności. Tradycyjne chłodziarki, w których temperatura oscyluje wokół 4-5°C, nie zapewniają żywności optymalnych warunków przechowywania. Niższa temperatura (bliska 0°C) w chłodziarkach z systemem vitaFresh znacznie wydłuża jej świeżość. Zaletą vitaFresh jest również oszczędność Twojego czasu, ponieważ zakupy możesz wykonać raz w tygodniu, a produkty przez cały tydzień zachowają świeżość. Jednak vitaFresh to coś więcej - w wydzielonych strefach różne produkty spożywcze mają stworzone indywidualne, najbardziej odpowiednie dla nich warunki. Dlatego na system vitaFresh składają się dwie komory: sucha i wilgotna. Podczas gdy ryby i mięso potrzebują niskiej wilgotności, to warzywa i owoce najlepiej czują się w warunkach wyższej wilgotności powietrza. Przykład: mięso wołowe w chłodziarce z systemem vitaFresh zachowuje świeżość przez pięć dni (w tradycyjnych – tylko dwa dni), łosoś – cztery dni (zamiast jednego), a sałata nawet dwadzieścia dni (zamiast maksymalnie pięciu dni). Co najważniejsze - wartości odżywcze, smak i aromat zostają zachowane w najwyższym stopniu!

Wyjątkowo długa świeżość i oszczędność energii idą w parze
W ciągu 20 lat Siemens systematycznie doskonalił technologię vitaFresh. Specjalny system kontroli dba o utrzymanie wilgotności powietrza w obydwu wspomnianych strefach na ściśle określonym poziomie. Osobny obieg środka chłodzącego całkowi-cie uniezależnia obie komory vitaFresh od pozostałych stref chłodzenia. Zewnętrzne i wewnętrzne czujniki temperatury powietrza automatycznie dostosowują zużycie energii elektrycznej do niezbędnego minimum. Nic dziwnego zatem, że wśród urządzeń z systemem vitaFresh jest duży wybór chłodziarek w klasach energetycz-nych A+ i A++. Wśród nich znajduje się główna atrakcja Siemensa pod względem designu – chłodziarko-zamrażarka coolMedia, w której lśniący czarny, szklany front wbudowany został płaski ekran LCD.

Oto przykładowe okresy przechowywania niektórych świeżych produktów spożywczych w strefie vitaFresh:
Truskawki 1 tydzień Marchew 5 miesięcy
Maliny 3 dni Ryby 1 tydzień
Gruszki 3 miesiące Drób 1 tydzień
Pomidory 10 dni Sałata 3 tygodnie
Szpinak 1 tydzień Grzyby 1 tydzień

Podstawowe dane niektórych modeli z vitaFresh:
o Nazwa produktu: Chłodziarko-zamrażarka coolMedia
o Symbol: KG28FM50
o Pojemność całkowita: 269 l
o Regulacja temperatury: elektroniczna, wyświetlacz LED
o Klasa efektywności energ.: A+
o Wymiary: 190 x 63,6 x 65,1 cm
o Cena: 7299 PLN

o Nazwa produktu: Chłodziarko-zamrażarka
o Symbol: KG39FP98
o Pojemność całkowita: 309 l
o Regulacja temperatury: elektroniczna, wyświetlacz LED
o Klasa efektywności energ.: A+
o Wymiary: 200 x 60 x 65 cm
o Cena: 5599 PLN

o Nazwa produktu: Chłodziarko-zamrażarka do zabudowy
o Symbol: KI24FA50
o Pojemność całkowita: 174 l
o Regulacja temperatury: elektroniczna, wyświetlacz cyfrowy
o Klasa efektywności energ.: A+
o Wymiary: 122 x 54 x 53 cm
o Cena: 3599 PLN