SUPERPRZEPIS

Ciasto miodowe z migdałową masą

         
ocena: 5/5 głosów: 2
Ciasto miodowe z migdałową masą

Ciasto miodowe to mój ulubiony świąteczny wypiek. Do masy budyniowej dodałam mielone migdały, aromat i likier amaretto, dzięki czemu krem nabrał wyrazistego smaku.

Składniki:

Ciasto miodowe z migdałową masą

 

 

  • Masa:
  • 3 szklanki mleka
  • 2 budynie śmietankowe
  • 1 szklanka mielonych migdałów
  • 15 dag masła
  • 10 dag margaryny
  • 15 dag cukru pudru
  • 2 łyżki likieru amaretto
  • 0,5 łyżeczki aromatu migdałowego
  • sok z cytryny do smaku

 

  • Poncz:
  • 200 ml przegotowanej wody
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 1 łyżeczka cukru
  • Pozostałe składniki:
  • 30 dag marmolady wieloowocowej

 

  • Polewa:
  • 1 czekolada gorzka
  • 2 łyżki masła
  • 2 łyżki śmietanki
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 1 łyżka kakao
  • 0,5 łyżeczki amaretto

Sposób przygotowania:

Ciasto miodowe z migdałową masą

ETAP 1:

Ciasto miodowe z migdałową masą
Do mąki z tłuszczem dodać przestudzony płynny miód.

Ciasto:
Mąkę wymieszać z cukrem pudrem, posiekać z masłem i smalcem, dodać rozpuszczony, przestudzony miód.

ETAP 2:

Ciasto miodowe z migdałową masą
Ubite jajka dodać do mąki z miodem i tłuszczem.

Całe jajka ubić z cukrem waniliowym, wymieszać z sodą, połączyć mąką, dodać śmietanę i zagnieść ciasto.

ETAP 3:

Ciasto miodowe z migdałową masą
Ciasto podzielić, rozwałkować i upiec cztery blaty.

Ciasto podzielić na 4 części, rozwałkować. Każdy oddzielnie włożyć do wyłożonej papierem do pieczenia blaszki o wymiarach 21/35 cm, nakłuć widelcem.

Wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i upiec na złoty kolor.

ETAP 4:

Ciasto miodowe z migdałową masą
Na nawiżone ciasto wyłożyć połowę kremu, wyrównać.

Budyń ugotować według przepisu na opakowaniu, szczelnie przykryć, ostudzić. Masło i margarynę z cukrem pudrem zmiksować.

Następnie dodając po łyżce zimnego budyniu miksować na puszysty krem.

Pod koniec dodać likier, aromat i mielone migdały. Doprawić do smaku sokiem z cytryny.

Poncz:
Przegotowaną wodę wymieszać z sokiem z cytryny i cukrem, nasączyć ciasto.

Polewa:
Masło połączyć z cukrem pudrem, śmietanką i kakao, podgrzać, dodać połamane 3/4 czekolady, likier, wymieszać.

ETAP 5:

Ciasto miodowe z migdałową masą

Etapy przekładania ciasta:
1 ciasto - połowa masy
2 ciasto - marmolada
3 ciasto - reszta masy
4 ciasto - polewa
Przełożone ciasto obciążyć i pozostawić w chłodnym miejscu na kilka godzin.
Następnie oblać polewą, posypać startą na tarce czekoladą.