Ciasto ptysiowe można zamrozić zaraz po przyrządzeniu.Z podanej ilości przygotować ciasto, podzielić na cztery części, każdą ułożyć we folii, zwinąć i zapakować do twardego pojemniczka z przykrywką.
Na etykietce należy umieścić datę zamrożenia.Ciasto trzeba zużyć przed upływem 3 miesięcy.
Można także mrozić upieczone ptysie.Najpierw układamy je na półmisku, przykrywamy folią aluminiową i wkładamy na 2 godziny do zamrażalnika, a kiedy stwardnieją - wyjmujemy i pakujemy w plastikowe torebki.
Zamykamy hermetycznie i zamrażamy.
Blachę na której pieczemy najlepiej wyłożyć pergaminem. Jeśli go nie mamy smarujemy formę margaryną i lekko posypujemy mąką.
Ptysie należy układać w dość dużej odległości od siebie, bo ciasto mocno rośnie.
Na etykietce należy umieścić datę zamrożenia.Ciasto trzeba zużyć przed upływem 3 miesięcy.
Można także mrozić upieczone ptysie.Najpierw układamy je na półmisku, przykrywamy folią aluminiową i wkładamy na 2 godziny do zamrażalnika, a kiedy stwardnieją - wyjmujemy i pakujemy w plastikowe torebki.
Zamykamy hermetycznie i zamrażamy.
Blachę na której pieczemy najlepiej wyłożyć pergaminem. Jeśli go nie mamy smarujemy formę margaryną i lekko posypujemy mąką.
Ptysie należy układać w dość dużej odległości od siebie, bo ciasto mocno rośnie.