Zwykle obawiamy się, że zamrożone surowe ciasto na pizzę straci swoją konsystencję, a przechowywanie źle wpłynie na zawarte w nim składniki. Pamiętajmy, że takie ciasto możemy mrozić jak każde inne.
Ciasto na pizzę – jak przechowywać
Przygotowanie ciasta do mrożenia nie jest skomplikowane. Wystarczy że:
Aby rozmrozić przechowywane ciasto, wyjmijmy je z lodówki dzień przed podaniem. Dzięki temu możemy oszczędzić nawet godzinę, którą zabrałoby nam przygotowanie takiego ciasta od podstaw.
Końcowe wskazówki do przechowywania ciasta na pizzę
Zamrażarka w żaden sposób nie wpłynie na stan mąki czy drożdży. Należy jednak pamiętać, że jeśli mamy do czynienia z ciastem domowej roboty, możemy je bezpiecznie przechowywać nie dłużej niż przez dwa miesiące.
Ciasto na pizzę – jak przechowywać
Przygotowanie ciasta do mrożenia nie jest skomplikowane. Wystarczy że:
- Przygotujemy podwójną jego ilość,
- Wykorzystamy specjalne worki do mrożenia,
- Podpiszemy każdy woreczek datą, aby wiedzieć, ile czasu przechowujemy już swoje ciasto.
Aby rozmrozić przechowywane ciasto, wyjmijmy je z lodówki dzień przed podaniem. Dzięki temu możemy oszczędzić nawet godzinę, którą zabrałoby nam przygotowanie takiego ciasta od podstaw.
Końcowe wskazówki do przechowywania ciasta na pizzę
Zamrażarka w żaden sposób nie wpłynie na stan mąki czy drożdży. Należy jednak pamiętać, że jeśli mamy do czynienia z ciastem domowej roboty, możemy je bezpiecznie przechowywać nie dłużej niż przez dwa miesiące.