Ciasto na pizzę - jak przechowywać?

Surowe ciasto na pizzę można zamrozić i wykorzystać kolejnym razem, oszczędzając w ten sposób połowę czasu. Pozwoli to na szybkie przygotowanie przekąski.

         
ocena: 0/5 głosów: 0
Ciasto na pizzę - jak przechowywać?
fot. Fotolia
Zwykle obawiamy się, że zamrożone surowe ciasto na pizzę straci swoją konsystencję, a przechowywanie źle wpłynie na zawarte w nim składniki. Pamiętajmy, że takie ciasto możemy mrozić jak każde inne.

Ciasto na pizzę – jak przechowywać

Przygotowanie ciasta do mrożenia nie jest skomplikowane. Wystarczy że:
  • Przygotujemy podwójną jego ilość,
  • Wykorzystamy specjalne worki do mrożenia,
  • Podpiszemy każdy woreczek datą, aby wiedzieć, ile czasu przechowujemy już swoje ciasto.
Rozmrażanie ciasta na pizzę

Aby rozmrozić przechowywane ciasto, wyjmijmy je z lodówki dzień przed podaniem. Dzięki temu możemy oszczędzić nawet godzinę, którą zabrałoby nam przygotowanie takiego ciasta od podstaw.

Końcowe wskazówki do przechowywania ciasta na pizzę

Zamrażarka w żaden sposób nie wpłynie na stan mąki czy drożdży. Należy jednak pamiętać, że jeśli mamy do czynienia z ciastem domowej roboty, możemy je bezpiecznie przechowywać nie dłużej niż przez dwa miesiące.