Do najzdrowszych należą śledzie świeże i mrożone, są jednak trudniej dostępne. Śledzie solone zawierają więcej witamin A, E i z grupy B oraz więcej minerałów, są bardziej tłuste, ale mają też dużo sodu, który zatrzymuje wodę w organizmie. Dlatego też przed przyrządzeniem należy je wymoczyć w wodzie lub mleku przynajmniej kilka godzin.
Najsmaczniejsze ze śledzi są matiasy, są to młode ryby odławiane w maju, przed pierwszym tarłem - mają delikatny smak. Śledzie poławiane od lipca do września są najbardziej tłuste, a od października najchudsze. Śledzie możemy przyrządzać na bardzo wiele sposobów. Może on stanowić danie główne na ciepło, podawane z ziemniakami.
Ze śledzi można zrobić tatara, rolmopsy, przyrządzić w oleju, w śmietanie, wszystko zależy od naszej inwencji. Gotowe śledzie w marynatach są ciężko strawne, mogą podrażniać błonę śluzową, wzmagać wydzielanie soków żołądkowych. Podobnie ma się z tymi kupowanymi na tackach w oleju, zawierają substancje konserwujące, które mogą wywoływać uczulenia. Czas zatem przekonać się do niezbyt docenianych śledzi.
Najsmaczniejsze ze śledzi są matiasy, są to młode ryby odławiane w maju, przed pierwszym tarłem - mają delikatny smak. Śledzie poławiane od lipca do września są najbardziej tłuste, a od października najchudsze. Śledzie możemy przyrządzać na bardzo wiele sposobów. Może on stanowić danie główne na ciepło, podawane z ziemniakami.
Ze śledzi można zrobić tatara, rolmopsy, przyrządzić w oleju, w śmietanie, wszystko zależy od naszej inwencji. Gotowe śledzie w marynatach są ciężko strawne, mogą podrażniać błonę śluzową, wzmagać wydzielanie soków żołądkowych. Podobnie ma się z tymi kupowanymi na tackach w oleju, zawierają substancje konserwujące, które mogą wywoływać uczulenia. Czas zatem przekonać się do niezbyt docenianych śledzi.