Początki herbaty w Europie
Herbata gości na naszym kontynencie ponad 300 lat dzięki Holendrom, którzy przywieźli ją na swoich statkach i rozprowadzili po innych krajach takich jak Francja czy Portugalia. Nie zdziwi pewnie fakt, że Wielka Brytania jako jeden z pierwszych krajów europejskich zakochała się w tym trunku. Był tak popularny, że nałożono na niego specjalne opodatkowanie ponieważ wypierał tradycyjne i dobrze sprzedające się napoje w Anglii. Duży popyt na herbaciany susz wzbudził dużą konkurencję między państwami Europy zachodniej o wpływy na plantacjach herbaty. W XVIII wieku powstała kompania wschodnioindyjska, która zajmowała się sprowadzeniem herbaty z Chin, Indii, Sri-lanki oraz Japonii. W Rosji napar ten pojawił się na początku XVII wieku jako dar cesarza Chin dla cara Aleksandra, a w 1698 roku zapoczątkowany został regularny handel między tymi państwami. Wiadomo jest, że Chiny mają przodujący zasób w kulturze i produkcji tego napoju i o setki lat wyprzedzają nas w tej dziedzinie. W Polsce herbata pojawiła się dzięki handlowi z Wielką Brytanią z którą mieliśmy dobre stosunki.
Zdrowotne działanie herbaty
Co takiego jest w herbacie, że na jej bazie produkowane są liczne kosmetyki, perfumy, a nawet wody zapachowe? Azjaci z łatwością odpowiedzą nam na nasze pytanie. Zdrowie, które polepsza nasze samopoczucie i wygląd. Witaminy i mikroelementy to zdrowie zamknięte w liściach herbaty, a jednym z ważniejszych składników są polifenole. Znajdziemy je w każdej herbacie, ale osobom, które chcą jednocześnie dbać o zdrowie i urodę polecamy wybór herbaty białej i zielonej.
Biała herbata jest rzadko spotykanym, a zarazem jednym z najcenniejszych rarytasów herbacianych. Nie da się jej przyrównać do czerwonej, zielonej czy choćby czarnej, mimo, że pochodzi z bratniego krzewu Camellia sinensis. Swój smak zawdzięcza pączkom liści zbieranych wczesną wiosną. Białej warto się przyjrzeć również z powodu zdrowotnych składników. Antyoksydanty w niej zawarte pomagają w neutralizowaniu wolnych rodników. Poprawiają również odporność organizmu, działają wzmacniająco, przyczyniają się do obniżenia poziomu cholesterolu, stymulują krążenie oraz opóźniają proces starzenia się skóry.
Zielona herbata jest jedną z najstarszych herbat o wiekowej tradycji, sposobie parzenia i zdrowotnych właściwościach. Jest nieodzownym składnikiem medycyny japońskiej i chińskiej. Aby skorzystać z jej prozdrowotnych właściwości suszy się liście nie poddając ich procesowi fermentacji dzięki czemu magazynują związki organiczne odpowiedzialne za poprawę zdrowia. Zielona herbata zawiera witaminy A, B, B2 oraz C. Wzmacnia odporność organizmu na przeziębienia, chroni przed próchnicą, obniża cholesterol, ciśnienie krwi, pomaga przy leczeniu cukrzycy, bardzo dobrze wpływa na wrzody i pozwala na usunięcie wielu toksyn z organizmu. Wiele ośrodków medycznych na podstawie wieloletnich badań zgodnie twierdzi, że regularne picie herbaty zmniejsza ryzyko zachorowania na wiele rodzajów raka.
Herbata z krzemem to przepis na zdrowie Twoich paznokci. Krzem znajdziesz w herbatach, które zawierają skrzyp polny, ze skrzypu bowiem krzem czyni zioła o leczniczych właściwościach.
Czarna herbata to największy sprzymierzeniec w walce ze stresem dnia codziennego. Jak zaobserwowali Brytyjscy naukowcy jej regularne picie pozwala szybciej odzyskać równowagę w stresowych sytuacjach. Naukowcy z University College w Londynie przeprowadzili badania na 75 młodych mężczyznach, którzy regularnie pili czarną herbatę. Na czas 6 tygodni musieli oni odstawić herbatę i inne napoje zwierające kofeinę. Wyniki były zaskakujące i jednoznacznie potwierdziły relaksacyjny wpływ czarnej herbaty.
Herbata w walce z osteoporozą
Tajwańscy naukowcy na podstawie swoich naukowych badań twierdzą, że picie minimum jednej filiżanki herbaty dziennie przez okres 6 lat zwiększa gęstość kości o 5%. W dobie coraz częstszych zachorowań na osteoporozę, jest to bardzo ważna informacja. Naukowcy wzięli pod obserwację 368 kobiet w wieku 74 lata. 60 spośród nich często piło herbatę. 308 stroniło od tego napoju. Tylko ok. 47 procent spośród kobiet pijących ten aromatyczny napój cierpiało na osteoporozę. Natomiast spośród ich koleżanek unikających herbaty, aż ok. 64 procent miało problem z kośćmi.
Czerwona herbata pomocna w odchudzaniu
Dzięki wysokiej zawartości garbników, których nabywa w trakcie długotrwałej fermentacji reguluje pracę żołądka i wydziela żółć przez trzustkę. Wynikiem tego jest przyjmowanie znacznie większej dawki substancji pokarmowych z pokarmu, a tłuszcze mają o wiele prostszą budowę co ułatwia ich trawienie. Enzymy i herbaciana kofeina przyspieszają metabolizm tłuszczów. Teina pomimo, że w swojej budowie jest identyczna jak kofeina to dzięki współdziałaniu z poliflenolami działa znacznie dłużej. Efektem jest ciągłe zapotrzebowanie na tłuszcze, a co za tym idzie - większe ich spalanie. Podstawą odchudzania z czerwoną herbatą jest spożywanie 3-6 filiżanek naparu dziennie, po każdym posiłku. Ważne jest pić ją jedynie po posiłkach i przekąskach, ponieważ spożywana na pusty żołądek wypłukuje magnez.
Wybuchowe właściwości herbaty
W VIII wieku n.e. alchemicy pochodzenia chińskiego w poszukiwaniu eliksiru wiecznej młodości mieszali ze sobą wiele składników. Podstawą tych składników zawsze była herbata. Pewnego razu doszło do przełomowego odkrycia. Był nim proch strzelniczy uznany za jeden z czterech wielkich wynalazków starożytnych Chin. Chińczycy nie zdawali sobie jeszcze sprawy, jak bliscy byli wymarzonego celu. Herbata Gun Powder, której receptura powstała w chińskiej prowincji Zhejiang za czasów panowania dynastii Tang - zmniejsza ryzyko zachorowań na raka.
Herbaciane ciekawostki
1. W Mongolii i Tybecie herbata tabliczkowa do dziś jest środkiem płatniczym w handlu wymiennym.
2. W Chinach, Birmie i Tajlandii jako dodatku do dań rybnych i mięsnych używa się kiszonej herbaty.
3. Wróżenie z herbaty nie jest przypadkowe, bowiem w szkockich górach wróżki wróżyły przyjaciołomz układu liści herbacianych w kubku porannej herbaty. Wróżby zawsze dotyczyły najbliższego dnia.
4. W Chinach herbata była używana również w postaci maści na wszelkiego rodzaju bóle reumatyczne.
5. Tradycyjny chińskie zestawy do parzenia herbaty powstał na przełomie XV i XVI w. i produkowane był z czerwonej lub brązowej kamionki.
6. Herbata nie ma kalorii. Można ją pić w dowolnych ilościach, bowiem nie tuczy.
7. Herbaciane barwniki odznaczają się dużą trwałością, naturalnym kolorem i są kompletnie nieszkodliwe.
8. Napar herbaciany wzmacnia cebulki włosów. Wzmacnia je i zapobiega łupieżowi.
9. W Birmie jada się liście herbaty podobnie jak sałatę, zaś w Tybecie zastępuje ona warzywa i gotuje się na jej bazie zupy.
10. Chińczycy i Birmańczycy stosują herbatę jako przyprawę w połączeniu z czosnkiem. Połączenie to nadaje pikantnego posmaku, natomiast herbata niweluje nieprzyjemny zapach czosnku.
Herbata gości na naszym kontynencie ponad 300 lat dzięki Holendrom, którzy przywieźli ją na swoich statkach i rozprowadzili po innych krajach takich jak Francja czy Portugalia. Nie zdziwi pewnie fakt, że Wielka Brytania jako jeden z pierwszych krajów europejskich zakochała się w tym trunku. Był tak popularny, że nałożono na niego specjalne opodatkowanie ponieważ wypierał tradycyjne i dobrze sprzedające się napoje w Anglii. Duży popyt na herbaciany susz wzbudził dużą konkurencję między państwami Europy zachodniej o wpływy na plantacjach herbaty. W XVIII wieku powstała kompania wschodnioindyjska, która zajmowała się sprowadzeniem herbaty z Chin, Indii, Sri-lanki oraz Japonii. W Rosji napar ten pojawił się na początku XVII wieku jako dar cesarza Chin dla cara Aleksandra, a w 1698 roku zapoczątkowany został regularny handel między tymi państwami. Wiadomo jest, że Chiny mają przodujący zasób w kulturze i produkcji tego napoju i o setki lat wyprzedzają nas w tej dziedzinie. W Polsce herbata pojawiła się dzięki handlowi z Wielką Brytanią z którą mieliśmy dobre stosunki.
Zdrowotne działanie herbaty
Co takiego jest w herbacie, że na jej bazie produkowane są liczne kosmetyki, perfumy, a nawet wody zapachowe? Azjaci z łatwością odpowiedzą nam na nasze pytanie. Zdrowie, które polepsza nasze samopoczucie i wygląd. Witaminy i mikroelementy to zdrowie zamknięte w liściach herbaty, a jednym z ważniejszych składników są polifenole. Znajdziemy je w każdej herbacie, ale osobom, które chcą jednocześnie dbać o zdrowie i urodę polecamy wybór herbaty białej i zielonej.
Biała herbata jest rzadko spotykanym, a zarazem jednym z najcenniejszych rarytasów herbacianych. Nie da się jej przyrównać do czerwonej, zielonej czy choćby czarnej, mimo, że pochodzi z bratniego krzewu Camellia sinensis. Swój smak zawdzięcza pączkom liści zbieranych wczesną wiosną. Białej warto się przyjrzeć również z powodu zdrowotnych składników. Antyoksydanty w niej zawarte pomagają w neutralizowaniu wolnych rodników. Poprawiają również odporność organizmu, działają wzmacniająco, przyczyniają się do obniżenia poziomu cholesterolu, stymulują krążenie oraz opóźniają proces starzenia się skóry.
Zielona herbata jest jedną z najstarszych herbat o wiekowej tradycji, sposobie parzenia i zdrowotnych właściwościach. Jest nieodzownym składnikiem medycyny japońskiej i chińskiej. Aby skorzystać z jej prozdrowotnych właściwości suszy się liście nie poddając ich procesowi fermentacji dzięki czemu magazynują związki organiczne odpowiedzialne za poprawę zdrowia. Zielona herbata zawiera witaminy A, B, B2 oraz C. Wzmacnia odporność organizmu na przeziębienia, chroni przed próchnicą, obniża cholesterol, ciśnienie krwi, pomaga przy leczeniu cukrzycy, bardzo dobrze wpływa na wrzody i pozwala na usunięcie wielu toksyn z organizmu. Wiele ośrodków medycznych na podstawie wieloletnich badań zgodnie twierdzi, że regularne picie herbaty zmniejsza ryzyko zachorowania na wiele rodzajów raka.
Herbata z krzemem to przepis na zdrowie Twoich paznokci. Krzem znajdziesz w herbatach, które zawierają skrzyp polny, ze skrzypu bowiem krzem czyni zioła o leczniczych właściwościach.
Czarna herbata to największy sprzymierzeniec w walce ze stresem dnia codziennego. Jak zaobserwowali Brytyjscy naukowcy jej regularne picie pozwala szybciej odzyskać równowagę w stresowych sytuacjach. Naukowcy z University College w Londynie przeprowadzili badania na 75 młodych mężczyznach, którzy regularnie pili czarną herbatę. Na czas 6 tygodni musieli oni odstawić herbatę i inne napoje zwierające kofeinę. Wyniki były zaskakujące i jednoznacznie potwierdziły relaksacyjny wpływ czarnej herbaty.
Herbata w walce z osteoporozą
Tajwańscy naukowcy na podstawie swoich naukowych badań twierdzą, że picie minimum jednej filiżanki herbaty dziennie przez okres 6 lat zwiększa gęstość kości o 5%. W dobie coraz częstszych zachorowań na osteoporozę, jest to bardzo ważna informacja. Naukowcy wzięli pod obserwację 368 kobiet w wieku 74 lata. 60 spośród nich często piło herbatę. 308 stroniło od tego napoju. Tylko ok. 47 procent spośród kobiet pijących ten aromatyczny napój cierpiało na osteoporozę. Natomiast spośród ich koleżanek unikających herbaty, aż ok. 64 procent miało problem z kośćmi.
Czerwona herbata pomocna w odchudzaniu
Dzięki wysokiej zawartości garbników, których nabywa w trakcie długotrwałej fermentacji reguluje pracę żołądka i wydziela żółć przez trzustkę. Wynikiem tego jest przyjmowanie znacznie większej dawki substancji pokarmowych z pokarmu, a tłuszcze mają o wiele prostszą budowę co ułatwia ich trawienie. Enzymy i herbaciana kofeina przyspieszają metabolizm tłuszczów. Teina pomimo, że w swojej budowie jest identyczna jak kofeina to dzięki współdziałaniu z poliflenolami działa znacznie dłużej. Efektem jest ciągłe zapotrzebowanie na tłuszcze, a co za tym idzie - większe ich spalanie. Podstawą odchudzania z czerwoną herbatą jest spożywanie 3-6 filiżanek naparu dziennie, po każdym posiłku. Ważne jest pić ją jedynie po posiłkach i przekąskach, ponieważ spożywana na pusty żołądek wypłukuje magnez.
Wybuchowe właściwości herbaty
W VIII wieku n.e. alchemicy pochodzenia chińskiego w poszukiwaniu eliksiru wiecznej młodości mieszali ze sobą wiele składników. Podstawą tych składników zawsze była herbata. Pewnego razu doszło do przełomowego odkrycia. Był nim proch strzelniczy uznany za jeden z czterech wielkich wynalazków starożytnych Chin. Chińczycy nie zdawali sobie jeszcze sprawy, jak bliscy byli wymarzonego celu. Herbata Gun Powder, której receptura powstała w chińskiej prowincji Zhejiang za czasów panowania dynastii Tang - zmniejsza ryzyko zachorowań na raka.
Herbaciane ciekawostki
1. W Mongolii i Tybecie herbata tabliczkowa do dziś jest środkiem płatniczym w handlu wymiennym.
2. W Chinach, Birmie i Tajlandii jako dodatku do dań rybnych i mięsnych używa się kiszonej herbaty.
3. Wróżenie z herbaty nie jest przypadkowe, bowiem w szkockich górach wróżki wróżyły przyjaciołomz układu liści herbacianych w kubku porannej herbaty. Wróżby zawsze dotyczyły najbliższego dnia.
4. W Chinach herbata była używana również w postaci maści na wszelkiego rodzaju bóle reumatyczne.
5. Tradycyjny chińskie zestawy do parzenia herbaty powstał na przełomie XV i XVI w. i produkowane był z czerwonej lub brązowej kamionki.
6. Herbata nie ma kalorii. Można ją pić w dowolnych ilościach, bowiem nie tuczy.
7. Herbaciane barwniki odznaczają się dużą trwałością, naturalnym kolorem i są kompletnie nieszkodliwe.
8. Napar herbaciany wzmacnia cebulki włosów. Wzmacnia je i zapobiega łupieżowi.
9. W Birmie jada się liście herbaty podobnie jak sałatę, zaś w Tybecie zastępuje ona warzywa i gotuje się na jej bazie zupy.
10. Chińczycy i Birmańczycy stosują herbatę jako przyprawę w połączeniu z czosnkiem. Połączenie to nadaje pikantnego posmaku, natomiast herbata niweluje nieprzyjemny zapach czosnku.