Skąd się biorą ciemne piwa?
Wszystkie produkowane na świecie piwa klasyfikowane ze względu na sposób w jaki przebiega fermentacja, konkretniej ze względu na miejsce, gdzie w trakcie fermentacji znajdują się drożdże. Mamy więc piwa górnej i dolnej fermentacji .Wszystkie style piw to wariacje na temat tych dwóch rodzajów produkcji. To w dużej mierze sposób produkcji i rodzaj dobranego słodu decyduje o jakości piwa, które może być kwaskowe i lekkie lub dymne, mocne i bardzo ciemne. O kolorze piwa decyduje jedynie dobór słodu, z którego powstaje, nie zaś sposób fermentacji. Oznacza to, że ciemne piwo może być dubeltowym koźlakiem, porterem, stoutem, ciemnym ale i mnóstwem innych.
Ciemne, czyli porter
Często, mówiąc o ciemnym piwie, osoby nie mające wiedzy na temat tego trunku utożsamiają go po prostu z porterem. To błąd. Porter jest tylko jednym ze styli ciemnego piwa nie zaś ogólną nazwą całej grupy. Oprócz niego, do ciemnych piw zaliczyć można pokrewne stouty (nieco lżejsze, odrobinę bardziej chmielowe, mniej karmelowe), koźlaki (inna nazwa to Bock), Dark lagery (rześkie, choć ciemne wersje lagerów), czy niektóre typy piw typu ale.
Ciemne, czyli mocne
Drugim, często spotykanym uproszczeniem jest utożsamianie ciemnego piwa z dużą zawartością alkoholu. Ilość alkoholu w piwie zależna jest od poziomu odfermentowania cukru. Jeśli piwna brzeczka (w uproszczeniu słód, woda i chmiel z drożdżami) zawiera znaczne ilości cukru (głównie skrobi), a drożdże poradzą sobie z jego odfermentowaniem, to finalny produkt będzie zawierał sporo alkoholu. Nie jest to jednak regułą. Może się zdarzyć, że zupełnie przeźroczyste, czy blado żółte piwa, będą dwa razy mocniejsze.
Ciemne czyli kaloryczne
Również nie jest regułą, że ciemne piwo musi być zawsze kaloryczniejsze od swoich jaśniejszych kuzynów. To, co sprawia, że piwo nabiera kalorii to cukier i węglowodany. Cukier w piwie jest prawie w całości zmieniany na alkohol, dlatego alkohol jest tuczący. Węglowodany, obecne w piwie pochodzą z piwnego ekstraktu, czyli, znów upraszczając, wszystkich rozpuszczonych w trunku substancji. Im wyższy ekstrakt, tym jest ich więcej. Informacje o poziomie ekstraktu znajdziemy często na etykiecie, choć nie jest to informacja obowiązkowa.
Ciemne, czyli lepsze
Kolor piwa także nie świadczy o jego jakości. Na proces produkcji piwa wpływa wiele czynników. Jakość surowców, proces fermentacji, czas dojrzewania, umiejętności piwowara, dodatkowe składniki – to wszystko decyduje o tym, jak dobry będzie finalny produkt. Sam kolor słodu i poziom jego wypalenia (a więc decydujący o kolorze trunku czynnik) nie jest decydujący..
Przemysław Ziemichód
Wszystkie produkowane na świecie piwa klasyfikowane ze względu na sposób w jaki przebiega fermentacja, konkretniej ze względu na miejsce, gdzie w trakcie fermentacji znajdują się drożdże. Mamy więc piwa górnej i dolnej fermentacji .Wszystkie style piw to wariacje na temat tych dwóch rodzajów produkcji. To w dużej mierze sposób produkcji i rodzaj dobranego słodu decyduje o jakości piwa, które może być kwaskowe i lekkie lub dymne, mocne i bardzo ciemne. O kolorze piwa decyduje jedynie dobór słodu, z którego powstaje, nie zaś sposób fermentacji. Oznacza to, że ciemne piwo może być dubeltowym koźlakiem, porterem, stoutem, ciemnym ale i mnóstwem innych.
Ciemne, czyli porter
Często, mówiąc o ciemnym piwie, osoby nie mające wiedzy na temat tego trunku utożsamiają go po prostu z porterem. To błąd. Porter jest tylko jednym ze styli ciemnego piwa nie zaś ogólną nazwą całej grupy. Oprócz niego, do ciemnych piw zaliczyć można pokrewne stouty (nieco lżejsze, odrobinę bardziej chmielowe, mniej karmelowe), koźlaki (inna nazwa to Bock), Dark lagery (rześkie, choć ciemne wersje lagerów), czy niektóre typy piw typu ale.
Ciemne, czyli mocne
Drugim, często spotykanym uproszczeniem jest utożsamianie ciemnego piwa z dużą zawartością alkoholu. Ilość alkoholu w piwie zależna jest od poziomu odfermentowania cukru. Jeśli piwna brzeczka (w uproszczeniu słód, woda i chmiel z drożdżami) zawiera znaczne ilości cukru (głównie skrobi), a drożdże poradzą sobie z jego odfermentowaniem, to finalny produkt będzie zawierał sporo alkoholu. Nie jest to jednak regułą. Może się zdarzyć, że zupełnie przeźroczyste, czy blado żółte piwa, będą dwa razy mocniejsze.
Ciemne czyli kaloryczne
Również nie jest regułą, że ciemne piwo musi być zawsze kaloryczniejsze od swoich jaśniejszych kuzynów. To, co sprawia, że piwo nabiera kalorii to cukier i węglowodany. Cukier w piwie jest prawie w całości zmieniany na alkohol, dlatego alkohol jest tuczący. Węglowodany, obecne w piwie pochodzą z piwnego ekstraktu, czyli, znów upraszczając, wszystkich rozpuszczonych w trunku substancji. Im wyższy ekstrakt, tym jest ich więcej. Informacje o poziomie ekstraktu znajdziemy często na etykiecie, choć nie jest to informacja obowiązkowa.
Ciemne, czyli lepsze
Kolor piwa także nie świadczy o jego jakości. Na proces produkcji piwa wpływa wiele czynników. Jakość surowców, proces fermentacji, czas dojrzewania, umiejętności piwowara, dodatkowe składniki – to wszystko decyduje o tym, jak dobry będzie finalny produkt. Sam kolor słodu i poziom jego wypalenia (a więc decydujący o kolorze trunku czynnik) nie jest decydujący..
Przemysław Ziemichód