Myślę, że każdy z nas lubi ten wspaniale orzeźwiający, okrągły owoc z czerwonym miąższem w środku. Ten soczysty owoc uprawiany jest na całym świecie. Możemy jeść go na surowo, jak również dodawać do różnych sałatek.
Najwięcej arbuzów jemy w sezonie - pomagają ugasić pragnienie oraz często zastępują niezdrowe, słodkie przekąski. Arbuzy są doskonałym dodatkiem do sałatek i deserów. Możemy też zrobić z nich pyszny sorbet, wystarczy tylko zmiksować i delikatnie zmrozić miąższ.
Owoc najlepiej kupować w całości, z lekko błyszczącą skórką. Jeżeli nie zużyjemy całego, resztę należy zawinąć w folię i włożyć do lodówki, ale nie dłużej niż na 2 dni. Po dłuższym czasie może się zepsuć.
Arbuz nie jest bogaty w składniki odżywcze. Ma w sobie niewielkie ilości witamin A, C i witaminy z grupy B oraz sole mineralne.
Zawiera natomiast przeciwutleniacze zapobiegające nowotworom. Chronią także skórę przed wolnymi rodnikami.
Owoc ma działanie moczopędne, przez co nasz organizm oczyszcza się i zapobiega chorobom nerek. Dzięki zawartości magnezu i potasu obniża ciśnienie krwi. Dobroczynne właściwości mają pestki arbuza, gdyż zawierają białko oraz witaminy z grupy B potrzebne dla naszego organizmu.
Arbuzy to pyszne i zdrowe owoce dlatego warto je spożywać.
Nina W.
marcinka