Zupa mleczna to danie, które jedni kochają, inni nienawidzą. Robi się ją bardzo szybko a jej smak zależy od wykorzystanych przypraw i dodatków. W najprostszej wersji robiona jest z gorącego mleka i ugotowanego na sypko ryżu. Jak ją zrobić w innej wersji?
Jak zrobić zacierki na mleku?
Przygotowanie zacierek na mleku wymaga tylko trzech składników. Gotowanie trwa zaledwie kilka chwil a ich smak jest wart grzechu.
- Do zrobienia zacierek będą potrzebne: mleko, mąka (najlepsza będzie pszenna), jajko (jedno na każde 0,5 szklanki mąki).
- Mleko wlewamy do garnka i gotujemy.
- Mąkę mieszamy z jajkiem, tworząc gładkie i zwarte ciasto.
- Gdy mleko się zagotuje, ścieramy ciasto na tarce o grubych oczkach prosto do garnka.
- Gotujemy kilka minut, aż kluski wypłyną na wierzch. Podajemy na gorąco. Smacznego!
Jak zrobić kluski lane na mleku?
Inną wersją zupy mlecznej jest zrobienie jej z dodatkiem lanych klusek. Przygotowanie tej wersji jest podobne do poprzedniej. Różnica polega jedynie w przygotowaniu klusek – tutaj ilość mąki jest znacznie mniejsza, bo ok. 2 łyżek na każde jedno jajko. Dzięki temu po wymieszaniu otrzymujemy lejące się ciasto, które wlewamy strumieniem na gotujące się mleko.
Jak zrobić zupę mleczną z makaronem?
Ten typ zupy mlecznej jest równie prosty co z ryżem. Wystarczy bowiem do gorącego mleka dodać ugotowany w osobnym garnku makaron. Najlepiej się tutaj sprawdzą muszelki, kolanka, świderki czy literki. Raczej nie powinno się stosować spaghetti, tagliatelle oraz nitek.
Jak zrobić zupę „nic”?
Zupa „nic” to odmiana zupy mlecznej, w której zamiast klusek, makaronu lub ryżu do mleka dodaje się kogel-mogel. Dzięki temu zupa przybiera formę deseru. Taką zupę można podać na wiele sposobów – np. zabarwiając mleko na niebiesko i z kogla-mogla tworząc chmury.