Najczęściej spożywamy je na surowo, choć znakomicie nadają się do przygotowywania przetworów - dżemów, konfitur; będą również doskonałym dodatkiem do najróżniejszych ciast i deserów. Surowe owoce w większości składają się z wody oraz błonnika i witamin.
Ich spożywanie ma pozytywny wpływ na zdrowie i wygląd. Co więcej, zawierają tylko 39 kalorii w 100 gramach. Mają także niski indeks glikemiczny – ok. 40. Nic więc nie szkodzi na przeszkodzie, by zajadać się brzoskwiniami pod różną postacią, kiedy nadchodzi na nie sezon!
Jakie wartości odżywcze mają brzoskwinie?
Ich spożywanie ma pozytywny wpływ na zdrowie i wygląd. Co więcej, zawierają tylko 39 kalorii w 100 gramach. Mają także niski indeks glikemiczny – ok. 40. Nic więc nie szkodzi na przeszkodzie, by zajadać się brzoskwiniami pod różną postacią, kiedy nadchodzi na nie sezon!
Jakie wartości odżywcze mają brzoskwinie?
1. Owoce te dostarczają dużo błonnika, pobudzają trawienie i pracę jelit, pomagają na zaparcia
2. Są pełne witamin, zawierają m.in. witaminę C, A i z grupy B
3. Zawierają też dużo przeciwutleniaczy, przeciwdziałają wolnym rodnikom
4. Ich spożycie dostarcza beta-karoten, poprawiający odporność i wygląd skóry
5. Dostarczają cynk, fosfor, magnez
6. Dodają energii, gaszą pragnienie
7. Są moczopędne, pomagają oczyszczać organizm z toksyn