Co trzeba wiedzieć robiąc kandyzowaną skórkę?

  • 4

O czym powinniśmy wiedzieć robiąc kandyzowaną skórkę owoców cytrusowych i o czym pamiętać żeby nie zaszkodzić swojemu zdrowiu?

         
ocena: 5/5 głosów: 4
Co trzeba wiedzieć robiąc kandyzowaną skórkę?
fot. Fotolia
Uwielbiam swojską kandyzowaną skórkę z owoców cytrusowych. Taką kandyzowaną skórkę możemy zrobić nie tylko z owocu pomarańczy ale również z owoców cytryny oraz jej mniejszych kuzynek mandarynek. Oczywiście każda z tych skórek będzie miała inny specyficzny dla danego gatunku kolor oraz smak. Skórki mandarynek są cieńsze a co za tym idzie trzeba je gotować krócej od pomarańczy czy też cytryn. Oczywiście skóra cytryn będzie miała inną barwę troszkę jaśniejszą oraz inny smak. Natomiast kandyzowana skórka z mandarynek może być z powodzeniem dodawana do naleśników czy też sernika ma wspaniały smak jeśli tylko jest odpowiednio przyrządzona.

Przy sporządzani kandyzowanej skórki musimy pamiętać, że pomarańcza, mandarynka czy cytryna to nie tylko miąższ, ale i biała, nieco mniej smaczna, ale równie bogata w minerały biała skórka. To w niej właśnie znajdują się peptyny i błonnik oraz witamina P, pomagająca obniżyć poziom cholesterolu we krwi, dlatego mimo gorzkiego smaku warto ją jeść.

Zanim się zacznie ją przygotowywać trzeba każdy owoc dokładnie umyć a skórkę moczyć w wodzie przez kilka godzin albo kilka razy obgotować i zlać. Ponieważ w sklepach wszystkie cytrusy mają piękną i lśniącą skórkę, którą zawdzięczają niestety woskowaniu, a nie naturze. Niestety na skórkach cytrusów znajdują się nie tylko woski, a także substancje grzybobójcze, które są bardzo niebezpieczne dla naszych organizmów.

Starajmy się kupować tylko ekologiczne owoce, jeśli tylko mamy do nich dostęp. Ponieważ te ekologiczne nie zawierają tyle chemii, a cytrusy nie są woskowane i nam nie zaszkodzą. A jeśli nam się nie uda kupić tych ekologicznych owoce myjmy w jakimś detergencie (np. płynie do mycia naczyń) ponieważ woski, którymi są pokrywane nie są rozpuszczalne w wodzie, czyli umycie samą wodą nic nie daje.

Po umyciu owoców i obraniu ze skórki, a przed krojeniem, należy bardzo dokładnie umyć ręce ponieważ często owoce cytrusowe są pokrywane środkiem o nazwie imazalil, czyli środkiem zapobiegającym pleśnieniu owoców. Podobno nie wnika on do środka owocu i zostaje tylko na skórce. Ale jest specyfikiem silnie toksycznym, oskarżanym o powodowanie bardzo wielu chorób. Dlatego pod żadnym pozorem nie wolno obierać rękoma nieumytych owoców.

Pamiętajmy że zdrowie jest najważniejsze, dlatego sprawdzajmy skąd są owoce i w jaki sposób były zabezpieczane zanim zaczniemy robić kandyzowaną skórkę.