Czarny kurczak, czyli silkie – kura jedwabista

  • 4

Kurczak czarny do szpiku kości – nawet o czarnym mięsie, czyli silkie to azjatycki gatunek kurczaka. Wiesz jak smakuje?

         
ocena: 5/5 głosów: 1
Czarny kurczak, czyli silkie – kura jedwabista

Silkie, czyli po polsku kura jedwabista to kurczak, który jest czarny do szpiku kości, mimo że ma białe pióra przypominające futro. Europejscy marynarze, którzy pierwszy raz zobaczyli nowy gatunek kurczaka pomyśleli, że to krzyżówka królika z kurą. Czy silkie smakują jakoś inaczej?



Silkie można spotkać w Azji – jest gatunkiem często występującym w Chinach i Indiach. Po oskubaniu skóra tego kurczaka jest ciemna, prawie czarna lub czarna, czarne są również kości. W smaku nie ma specjalnych niespodzianek - jako, że silkie jest kurczakiem to smakuje jak kurczak, jednak ten lepszego sortu z wolnych wybiegów – silkie nie są hodowane na przemysłowych farmach.

Niektórzy uważają, że jego mięso jest łykowate i najlepiej nadaje się (niezwykle aromatycznych) rosołów.

Zdjęcie na licencji Creative Commons, użytkownik Flickr ~MVI~