Pizza neapolitańska na drewnie z trumien

Pizza powinna być wypalana na drewnie dębowym. Dobrze by było, aby drewno było pierwszej klasy, a trudno o takiej mówić gdy ma się do czynienia z odkopanymi trumnami.

         
ocena: 4/5 głosów: 1
Pizza neapolitańska na drewnie z trumien
Tradycja pizzy neapolitańskiej sięga początku XVIII wieku. Do dziś cieszy się wielkim uznaniem, choć w ubiegłym roku jej morale zostały bardzo nadszarpnięte. Okazało się, że pizzerie w Neapolu mogą palić w piecach drewnem z trumien wykopanych na pobliskich cmentarzach.

Sprawa jest szokująca, jednak biznes całkiem prawdopodobny. Cmentarzowi o którym mowa przydarzały się różne masowe akcje kradzieży - np. z pomników znikały doniczki z kwiatami. Wreszcie zaczęto odkopywać trumny i handlować drewnem.

Bardzo prawdopodobne, że najbardziej oszzcędni właściciele miejscowych pizzerii weszli w spółkę z gangiem trudniącym się kradzieżą trumien.