Zapraszamy na III edycję festiwalu “Czas Dobrego Sera”, która od 1 do 2 czerwca odbędzie się w Sandomierzu. Dzień wcześniej serowarzy, mleczarze oraz pasjonaci przetwarzania mleka wezmą udział w sympozjum poświęconym tematyce serowarskiej.
Tradycyjnie też festiwalowi towarzyszyć będzie konkurs na najlepszy polski ser Grand Prix 2013. Sery będą oceniane w 4 kategoriach: sery świeże, sery długo dojrzewające, sery wędzone oraz inne formy mleka (masło, jogurty, kefiry, lody, etc…). W zeszłym roku głównym zwycięzcą okazał się ser „Kreuzer z Komina” autorstwa „Farmy pod Świerkami” Beaty i Leszka Futymów z Huty Szklanej w Wielkopolsce.
Na Sandomierskim rynku pojawi się blisko 50 producentów z ponad 200 rodzajami sera – od klasycznego francuskiego Roqueforta czy Comte, poprzez włoskie Grana Padano i Pecorino Toscano, na polskiej goudzie z kozieradką czy twarogach kończąc. Oczywiście, polskich serów będzie najwięcej i o to chodzi organizatorom. Jednak i tak, większość Polaków takich serów zapewne nigdy wcześniej nie widziała a żadnym sklepie.
Po raz pierwszy w tym roku na szeroką skalę obok serowarów do Sandomierza organizatorzy zaprosili polskich winiarzy. Jest ich już ponad setka, zaś 20 legalnie z banderolami sprzedaje swoje wino.
Więcej informacji o festiwalu na oficjalnej stronie >>>
Czas Dobrego Sera w Sandomierzu
W pierwszych dniach czerwca zapraszamy smakoszy na III edycję festiwalu “Czas Dobrego Sera”, który odbędzie się w Sandomierzu.
ocena: 4/5 głosów: 3
kołczu
kołczu
Polpal