Dlaczego warto jeść jabłka?

Dowiecie się jakie znaczenie w zdrowiu mają jabłka.

         
ocena: 4/5 głosów: 1
Dlaczego warto jeść jabłka?
Jabłka są dobre na serce, płuca, układ pokarmowy i jako źródło przeciwutleniaczy.Zaletami jabłek jest to, że są cenne w profilaktyce nowotworów, mogą zapobiegać chorobom serca, dobrze wpływają na pracę jelit i pomagają kontrolować masę ciała.

Tak jak wspomniałam powyżej jabłka chronią przed chorobami, czy to prawda? Tak, dzięki jedzeniu jabłek zmniejszamy ryzyko na zachorowania na raka - szczególnie płuc i trzustki.5 podstawowymi faktami są, że jabłka:
- Mają mało kalorii
- Są dobrym źródłem rozpuszczalnego błonnika
- Zawierają dużo flawonoidów
- Stanowią cenne źródło potasu
- Są bogate w przeciwutleniacze - w tym witaminy C i E

Jabłka zawierają również ważne roślinne związki chemiczne, takie jak kwas chlorogenowy i inne polifenole. Dzięki nim - razem z przeciwutleniaczami usuwane są z organizmu wolne rodniki, uszkadzające komórki i tkanki, a także pomagają zapobiegać schorzeniom, takim jak choroby serca i niektóre nowotwory.

Najzdrowsze jabłka są te, które mają cenną zawartość flawonoidów i wiadomo te, które są naszej uprawy. Aby być zdrowym powinnyśmy jeść przynajmniej jedno surowe, nieobrane jabłko dziennie (ale to oczywiście nie da nam 100% zdrowia - trzeba też jeść inne warzywa i owoce). Podsumowując to wszystko jabłka to źródło błonnika, witamin, przeciwutleniaczy i mikroelementów oraz cenne źródło, które pomaga nam zapobiegać organizm przed chorobami.