Jabłka są dobre na serce, płuca, układ pokarmowy i jako źródło przeciwutleniaczy.Zaletami jabłek jest to, że są cenne w profilaktyce nowotworów, mogą zapobiegać chorobom serca, dobrze wpływają na pracę jelit i pomagają kontrolować masę ciała.
Tak jak wspomniałam powyżej jabłka chronią przed chorobami, czy to prawda? Tak, dzięki jedzeniu jabłek zmniejszamy ryzyko na zachorowania na raka - szczególnie płuc i trzustki.5 podstawowymi faktami są, że jabłka:
- Mają mało kalorii
- Są dobrym źródłem rozpuszczalnego błonnika
- Zawierają dużo flawonoidów
- Stanowią cenne źródło potasu
- Są bogate w przeciwutleniacze - w tym witaminy C i E
Jabłka zawierają również ważne roślinne związki chemiczne, takie jak kwas chlorogenowy i inne polifenole. Dzięki nim - razem z przeciwutleniaczami usuwane są z organizmu wolne rodniki, uszkadzające komórki i tkanki, a także pomagają zapobiegać schorzeniom, takim jak choroby serca i niektóre nowotwory.
Najzdrowsze jabłka są te, które mają cenną zawartość flawonoidów i wiadomo te, które są naszej uprawy. Aby być zdrowym powinnyśmy jeść przynajmniej jedno surowe, nieobrane jabłko dziennie (ale to oczywiście nie da nam 100% zdrowia - trzeba też jeść inne warzywa i owoce). Podsumowując to wszystko jabłka to źródło błonnika, witamin, przeciwutleniaczy i mikroelementów oraz cenne źródło, które pomaga nam zapobiegać organizm przed chorobami.
Tak jak wspomniałam powyżej jabłka chronią przed chorobami, czy to prawda? Tak, dzięki jedzeniu jabłek zmniejszamy ryzyko na zachorowania na raka - szczególnie płuc i trzustki.5 podstawowymi faktami są, że jabłka:
- Mają mało kalorii
- Są dobrym źródłem rozpuszczalnego błonnika
- Zawierają dużo flawonoidów
- Stanowią cenne źródło potasu
- Są bogate w przeciwutleniacze - w tym witaminy C i E
Jabłka zawierają również ważne roślinne związki chemiczne, takie jak kwas chlorogenowy i inne polifenole. Dzięki nim - razem z przeciwutleniaczami usuwane są z organizmu wolne rodniki, uszkadzające komórki i tkanki, a także pomagają zapobiegać schorzeniom, takim jak choroby serca i niektóre nowotwory.
Najzdrowsze jabłka są te, które mają cenną zawartość flawonoidów i wiadomo te, które są naszej uprawy. Aby być zdrowym powinnyśmy jeść przynajmniej jedno surowe, nieobrane jabłko dziennie (ale to oczywiście nie da nam 100% zdrowia - trzeba też jeść inne warzywa i owoce). Podsumowując to wszystko jabłka to źródło błonnika, witamin, przeciwutleniaczy i mikroelementów oraz cenne źródło, które pomaga nam zapobiegać organizm przed chorobami.