1. Wigilijną kapustę możesz przygotować z kapusty kiszonej i świeżej białej (2/3 stanowi zwykle kapusta kiszona, resztę drobno poszatkowana biała).
2. Bardzo kwaśną kapustę kiszoną opłucz krótko przed włożeniem do garnka. Jeśli mimo to kapusta po ugotowaniu jest za kwaśna, dodaj do niej jasną zasmażkę na maśle – skutecznie złagodzi smak.
3. Grzyby suszone mocz tylko raz i nigdy nie wylewaj wody z moczenia – do niej właśnie przechodzi duża część aromatu z grzybów.
4. Śledzie możesz też wymoczyć w mleku (ewentualnie w mleku z wodą w proporcjach pół na pół) – będą delikatniejsze. Zmień mleko 1–3 razy, w zależności od tego jak słone są śledzie.
5. Barszcz najlepiej przyrządź dzień przed Wigilią, tak by wszystkie aromaty w nim zdążyły się „przegryźć”. Tuż przed podaniem jeszcze raz dopraw zupę.
6. Kompot z suszu owocowego możesz przygotować zgodnie ze staropolskim przepisem, z suszonych śliwek bez pestek i takiej samej ilości fig. Umyte owoce zalej dzień przed Wigilią w osobnych garnkach zimną wodą i ugotuj rano, dodając do śliwek cukier i cynamon, a do fig cukier, sok i skórkę z cytryny. Dopiero po ugotowaniu połącz oba kompoty, schłodź i podaj na stół.
7. Żurawina to świetny dodatek do owocowych farszów. Przełamuje słodycz owoców i nadaje nadzieniu lekko kwaskowaty smak. Można też na jej bazie przygotować pyszny sos np. z miodem, cynamonem i goździkami, w sam raz do pieczonych ryb.
Żródło: Pani domu
2. Bardzo kwaśną kapustę kiszoną opłucz krótko przed włożeniem do garnka. Jeśli mimo to kapusta po ugotowaniu jest za kwaśna, dodaj do niej jasną zasmażkę na maśle – skutecznie złagodzi smak.
3. Grzyby suszone mocz tylko raz i nigdy nie wylewaj wody z moczenia – do niej właśnie przechodzi duża część aromatu z grzybów.
4. Śledzie możesz też wymoczyć w mleku (ewentualnie w mleku z wodą w proporcjach pół na pół) – będą delikatniejsze. Zmień mleko 1–3 razy, w zależności od tego jak słone są śledzie.
5. Barszcz najlepiej przyrządź dzień przed Wigilią, tak by wszystkie aromaty w nim zdążyły się „przegryźć”. Tuż przed podaniem jeszcze raz dopraw zupę.
6. Kompot z suszu owocowego możesz przygotować zgodnie ze staropolskim przepisem, z suszonych śliwek bez pestek i takiej samej ilości fig. Umyte owoce zalej dzień przed Wigilią w osobnych garnkach zimną wodą i ugotuj rano, dodając do śliwek cukier i cynamon, a do fig cukier, sok i skórkę z cytryny. Dopiero po ugotowaniu połącz oba kompoty, schłodź i podaj na stół.
7. Żurawina to świetny dodatek do owocowych farszów. Przełamuje słodycz owoców i nadaje nadzieniu lekko kwaskowaty smak. Można też na jej bazie przygotować pyszny sos np. z miodem, cynamonem i goździkami, w sam raz do pieczonych ryb.
Żródło: Pani domu
Tit
Tit
Tit