Objęliśmy patronat nad ogólnopolskim projektem edukacyjnym „Dzień z Podravką”. „Dzień z Podravką” to warsztaty kulinarne i konkurs adresowane do uczniów oraz nauczycieli szkół gastronomicznych.
W czasie warsztatów uczestnicy poznają nowatorskie metody obróbki żywności, przygotowania i przyprawiania potraw oraz zamykania ich w interesujących formach.
Uczą się stosować nowe trendy kulinarne w kuchni polskiej oraz śródziemnomorskiej.
W czasie warsztatów - tym co najbardziej absorbuje młodzież - są informacje o tzw. piątym smaku umani. Glutaminian jest naturalnym aminokwasem i logicznym uzupełnieniem czterech klasycznych kategorii smakowych. Dużym zainteresowaniem cieszą się sosy i pomidory, na bazie których uczniowie tworzą nowe warianty dań, które już dobrze znają w tradycyjnej formie.
Drugie z cyklu warsztaty odbędą się we wtorek 24 maja 2011 r. w Zespole Szkół Techniczno – Usługowych w Trzebini.
Zapraszamy na otwarty dla wszystkich sympatyków doskonałej kuchni pokaz z cyklu „Kulinarna Awangarda” w wykonaniu Łukasza Konika, członka Fundacji Kapituły Szefów Kuchni. Pokaz odbędzie się o godzinie 13.00 w siedzibie szkoły przy ul. Gwarków 3 w Trzebini.
Ponadto polecamy otwarty konkurs kulinarny ogłoszony na profilu Facebook – „Dzień z Podravką”.
W czasie warsztatów uczestnicy poznają nowatorskie metody obróbki żywności, przygotowania i przyprawiania potraw oraz zamykania ich w interesujących formach.
Uczą się stosować nowe trendy kulinarne w kuchni polskiej oraz śródziemnomorskiej.
W czasie warsztatów - tym co najbardziej absorbuje młodzież - są informacje o tzw. piątym smaku umani. Glutaminian jest naturalnym aminokwasem i logicznym uzupełnieniem czterech klasycznych kategorii smakowych. Dużym zainteresowaniem cieszą się sosy i pomidory, na bazie których uczniowie tworzą nowe warianty dań, które już dobrze znają w tradycyjnej formie.
Drugie z cyklu warsztaty odbędą się we wtorek 24 maja 2011 r. w Zespole Szkół Techniczno – Usługowych w Trzebini.
Zapraszamy na otwarty dla wszystkich sympatyków doskonałej kuchni pokaz z cyklu „Kulinarna Awangarda” w wykonaniu Łukasza Konika, członka Fundacji Kapituły Szefów Kuchni. Pokaz odbędzie się o godzinie 13.00 w siedzibie szkoły przy ul. Gwarków 3 w Trzebini.
Ponadto polecamy otwarty konkurs kulinarny ogłoszony na profilu Facebook – „Dzień z Podravką”.