Tak, jak zawsze składały się z dwóch etapów. W pierwszym uczniowie oraz zaproszeni goście poznawali tajniki kuchni śródziemnomorskiej. Uczestnicy IV warsztatów wspólnie z Marcinem Jabłońskim przegotowali: risotto z dynią hokkaido posypane płatkami sera Granna Padano. Marcin zaprezentował techniki gotowania ryżu, etapy dodawania składników oraz obróbkę dyni i wykorzystanie jej w różnych potrawach.
Następnie zapoznali się z mulami, szybkimi w przygotowywaniu owocami morza. Dowiedzieli się jak wybierać najlepsze z nich oraz jak i gdzie je w Polsce kupować. Wspólnie przygotowali fantastyczne i błyskawiczne w przygotowaniu danie - makaron spaghetti z mulami i pomidorami z oliwą i czosnkiem. Szczegółowo zostały omówione krewetki Black Tiger. Przestawiono ich obieranie, dzielenie, obróbkę cieplną oraz zastosowania w gastronomii.
Następnie zapoznali się z mulami, szybkimi w przygotowywaniu owocami morza. Dowiedzieli się jak wybierać najlepsze z nich oraz jak i gdzie je w Polsce kupować. Wspólnie przygotowali fantastyczne i błyskawiczne w przygotowaniu danie - makaron spaghetti z mulami i pomidorami z oliwą i czosnkiem. Szczegółowo zostały omówione krewetki Black Tiger. Przestawiono ich obieranie, dzielenie, obróbkę cieplną oraz zastosowania w gastronomii.
Przez całe warsztaty towarzyszyły nam karczochy. Uczestnicy stopniowo, poczynając od zielonych kul, poprzez fioletowe kwiatki i biały puch dostawali się do ich smakowitego serca. Karczoch jest kwiatem pracochłonnym i trudnym w obróbce.
Na koniec warsztatów uczestnicy wspólnie z Marcinem przegotowali: makrele. Pomimo, że niektórzy z uczestników po raz pierwszy zetknęli się ze świeżą makrelą (wszyscy znamy makrelę wędzoną!) doskonale sobie z nią poradzili i docenili jej walory smakowe.
Ponadto w trakcie warsztatów Marcin omawiał szczegółowo zasady i trendy we współczesnej aranżacji dań. Cała ta wiedza została znakomicie użyta w części konkursowej, podczas której uczestnicy wykonali przystawkę i danie główne. Makarony były perfekcyjne, a prezentacje oryginalne.
Z karczochem poradzili sobie bardzo dobrze, ciesząc nas jego delikatnym smakiem i ciekawymi zestawieniami. Jesteśmy pod bardzo dużym wrażeniem otwartości na nowości wszystkich uczestników warsztatów. Wybór z pośród sześciu drużyn nie był łatwy, ale obrady jury wyłoniły zwycięski zespół w skład którego wchodzili: Mariusz Maczyszyn, Anita Myśliwa i Mariola Dudziak.
Laureatom gratulujemy i czekamy na spotkanie z nimi podczas Wielkiego Finału. Ponadto za konsekwencje oraz spójność w przygotowaniu przystawki i dania zasadniczego wyróżniliśmy zespół w składzie: Ewelina Dudka, Małgorzata Prasoł i Andżelika Dobrowolska
Zwycięzcy otrzymali ekskluzywne zestawy produktów firmy Podravka oraz luksusowe akcesoria kuchenne firmy Fackelmann. Do tematu warsztatów, które odbyły się w Ustrzykach będziemy jeszcze wracać nie raz. Tym czasem gratulujemy bojowej postawy wszystkim uczestnikom IV warsztatów!
Laureatom gratulujemy i czekamy na spotkanie z nimi podczas Wielkiego Finału. Ponadto za konsekwencje oraz spójność w przygotowaniu przystawki i dania zasadniczego wyróżniliśmy zespół w składzie: Ewelina Dudka, Małgorzata Prasoł i Andżelika Dobrowolska
Zwycięzcy otrzymali ekskluzywne zestawy produktów firmy Podravka oraz luksusowe akcesoria kuchenne firmy Fackelmann. Do tematu warsztatów, które odbyły się w Ustrzykach będziemy jeszcze wracać nie raz. Tym czasem gratulujemy bojowej postawy wszystkim uczestnikom IV warsztatów!