Pierwszy tytułowy rzymski garnek autorka otrzymała od swojego męża Ludwika, który liczył na to, że naczynie przywiezione prosto z Węgier, będzie stanowiło inspirację dla jego żony. I się nie pomylił. Teraz Ewa Hangel poleca taki garnek swoim czytelnikom. Propaguje przede wszystkim proste i zdrowe gotowanie.
Polacy kochają ziemniaki, więc pierwszy rozdział to przepisy z tym warzywem w roli głównej: od fajnej babki z niezłym boczkiem do ziemniaczanych zawijasów z boczkiem. W rzymskim garnku możemy również upiec chleb. Nawet mięso dzięki takiemu pieczeniu jest podobno bardzo soczyste.
Autorka nie zapomina o osobach, które go nie jedzą i daniom dla nich poświęca jeden z rozdziałów. Gwarantuje też, że ryba w ten sposób przyrządzona smakuje całkiem inaczej. Ostatni rozdział powstał z miłości do Węgier, bowiem dla autorki i jej męża z pochodzenia Węgra jest to druga ojczyzna. Pani Hangel przyznaje, że kiedy czyta tytuł tego rozdziału, to się uśmiecha.
Polacy kochają ziemniaki, więc pierwszy rozdział to przepisy z tym warzywem w roli głównej: od fajnej babki z niezłym boczkiem do ziemniaczanych zawijasów z boczkiem. W rzymskim garnku możemy również upiec chleb. Nawet mięso dzięki takiemu pieczeniu jest podobno bardzo soczyste.
Autorka nie zapomina o osobach, które go nie jedzą i daniom dla nich poświęca jeden z rozdziałów. Gwarantuje też, że ryba w ten sposób przyrządzona smakuje całkiem inaczej. Ostatni rozdział powstał z miłości do Węgier, bowiem dla autorki i jej męża z pochodzenia Węgra jest to druga ojczyzna. Pani Hangel przyznaje, że kiedy czyta tytuł tego rozdziału, to się uśmiecha.
Uśmiechamy się razem z nią i nie tylko przy tym rozdziale. Autorce poczucia humoru nie brakuje. Zabawnie nazywa swoje przepisy, np. niegrzeczna ostra cukinia w nowej wersji. Wprawieni w dobry humor możemy wyjąć garnek rzymski z szafki kuchennej. Chwalę też urocze retro, bo w takim stylu jest wydana ta książka. Spokojnie można położyć ją na parapecie naszej kuchni i używać na co dzień a nie odłożyć na półkę w salonie.
„Garnek rzymski. 80 zdrowych i pysznych przepisów”
Studio Emka