SKĄD POCHODZI SEREK WIEJSKI?
Serek wiejski to ziarnisty twarożek produkowany z mleka krowiego. Ma wysoką wartość odżywczą, mało kalorii, tłuszczu i węglowodanów i dużo pełnowartościowego białka. Należy do grupy serów twarogowych niedojrzewających.
Pochodzi ze Stanów Zjednoczonych. Cottage cheese czyli serek wiejski produkowany jest z mleka krowiego termicznie obrobionego, które tworzy małe drobne ziarenka twarożku zanurzone w lekko słodkiej śmietance.
Nazwa „cottage cheese” określająca ten rodzaj sera, została użyta po raz pierwszy w 1848 roku. Prawdopodobnie nazwa serka pochodzi od małych wiejskich domków (w języku angielski cottage oznacza chatkę, domek), w których dawniej były wytwarzane. W Niemczech serek wiejski to körniger frischkäse, co w języku polskim oznacza twarożek ziarnisty.
Zdjęcie: Fotolia
SEREK WIEJSKI W KUCHNI
Najwięcej dobrych składników dla zdrowia znajdziemy w serku wiejskim naturalnym bez żadnych dodatków. Te z owocowym słodkim dodatkiem mają dużo cukru, sztucznych barwników i kalorii. Serek należy przechowywać w lodówce i spożywać świeży, nieprzeterminowany.
Do naturalnego serka wiejskiego warto samodzielnie dodać łyżkę ulubionego dżemu czy miodu, posiekany szczypiorek, rzodkiewkę czy zioła. Taka przekąska to dobry pomysł na śniadanie lub kolację.
Zdjęcie: Fotolia
W weekend na pyszne śniadanie warto przygotować serek wiejski z rzodkiewką i ogórkiem. Ze świeżym pieczywem będzie smakował wybornie.
Na podwieczorek dla małych i dużych łakomczuchów sprawdzą się placki z serka wiejskiego z sosem brzoskwiniowym. Podane z sosem ze świeżych pachnących brzoskwiń z dodatkiem lawendy smakują wybornie.
Sernik, który rozpływa się w ustach to deser, który podbije serce każdego wielbiciela ciast. Skuś się i upiecz sernik z serka wiejskiego i jogurtu. Jest pyszny!
Czekamy na Wasze oryginalne przepisy na dania z serkiem wiejskim i nie tylko. Jesteśmy ciekawi jakimi smakołykami nas zaskoczycie!
Serek wiejski to ziarnisty twarożek produkowany z mleka krowiego. Ma wysoką wartość odżywczą, mało kalorii, tłuszczu i węglowodanów i dużo pełnowartościowego białka. Należy do grupy serów twarogowych niedojrzewających.
Pochodzi ze Stanów Zjednoczonych. Cottage cheese czyli serek wiejski produkowany jest z mleka krowiego termicznie obrobionego, które tworzy małe drobne ziarenka twarożku zanurzone w lekko słodkiej śmietance.
Nazwa „cottage cheese” określająca ten rodzaj sera, została użyta po raz pierwszy w 1848 roku. Prawdopodobnie nazwa serka pochodzi od małych wiejskich domków (w języku angielski cottage oznacza chatkę, domek), w których dawniej były wytwarzane. W Niemczech serek wiejski to körniger frischkäse, co w języku polskim oznacza twarożek ziarnisty.
Zdjęcie: Fotolia
SEREK WIEJSKI W KUCHNI
Najwięcej dobrych składników dla zdrowia znajdziemy w serku wiejskim naturalnym bez żadnych dodatków. Te z owocowym słodkim dodatkiem mają dużo cukru, sztucznych barwników i kalorii. Serek należy przechowywać w lodówce i spożywać świeży, nieprzeterminowany.
Do naturalnego serka wiejskiego warto samodzielnie dodać łyżkę ulubionego dżemu czy miodu, posiekany szczypiorek, rzodkiewkę czy zioła. Taka przekąska to dobry pomysł na śniadanie lub kolację.
Zdjęcie: Fotolia
W weekend na pyszne śniadanie warto przygotować serek wiejski z rzodkiewką i ogórkiem. Ze świeżym pieczywem będzie smakował wybornie.
Na podwieczorek dla małych i dużych łakomczuchów sprawdzą się placki z serka wiejskiego z sosem brzoskwiniowym. Podane z sosem ze świeżych pachnących brzoskwiń z dodatkiem lawendy smakują wybornie.
Sernik, który rozpływa się w ustach to deser, który podbije serce każdego wielbiciela ciast. Skuś się i upiecz sernik z serka wiejskiego i jogurtu. Jest pyszny!
Czekamy na Wasze oryginalne przepisy na dania z serkiem wiejskim i nie tylko. Jesteśmy ciekawi jakimi smakołykami nas zaskoczycie!