W tym roku odbędzie się jubileuszowa X Edycja Dań Wielkanocnych, podczas której zostaną zaprezentowane potrawy przygotowane zgodnie z tradycyjną polską, szlachecką kuchnią.
Celem festiwalu jest przypomnienie tradycyjnych i wykwintnych wielkanocnych potraw, dlatego też zespoły, które wezmą udział w konkursie powinny reprezentować obiekty zabytkowe.
Uczestnicy konkursu na przyrządzenie dań będą mieć dziewięćdziesiąt minut. Efekty ich pracy oceni jury, w którym zasiądą m.in. przedstawiciele mediów, biznesu, polityki. Podczas prezentacji przygotowanych dań kucharze mogą wystąpić w strojach z epoki.
Ekipa, który zwycięży festiwal, oprócz nagrody, zostanie wytypowana do Kulinarnego Pucharu Polski 2011 roku, który odbędzie się podczas Międzynarodowych Targów Poznańskich w tym roku.
Celem festiwalu jest przypomnienie tradycyjnych i wykwintnych wielkanocnych potraw, dlatego też zespoły, które wezmą udział w konkursie powinny reprezentować obiekty zabytkowe.
Uczestnicy konkursu na przyrządzenie dań będą mieć dziewięćdziesiąt minut. Efekty ich pracy oceni jury, w którym zasiądą m.in. przedstawiciele mediów, biznesu, polityki. Podczas prezentacji przygotowanych dań kucharze mogą wystąpić w strojach z epoki.
Ekipa, który zwycięży festiwal, oprócz nagrody, zostanie wytypowana do Kulinarnego Pucharu Polski 2011 roku, który odbędzie się podczas Międzynarodowych Targów Poznańskich w tym roku.
Organizatorem festiwalu jest Agencja Rozwoju Przemysłu S.A. w Warszawie Oddział w Baranowie Sandomierskim oraz Fundacja Klubu Szefów Kuchni.