To jedyna impreza w Polsce, która gromadzi najlepszych producentów szynki w jednym miejscu. Jej pierwsza odsłona będzie miała miejsce w Blue City od wtorku 12 kwietnia do czwartku 14 kwietnia. To doskonała okazja do nabycia specjałów przez świętami wielkanocnymi.
Podczas imprezy każdy z wystawców przygotuje degustację, a publiczność sprawiedliwie zdecyduje, czyje wyroby były najlepsze. W programie także spotkania z czołowymi polskimi kucharzami i osobami medialnymi związanymi z kuchnią. Przewidziano także inne atrakcje, m.in. występy zespołów regionalnych i konkursy z nagrodami. Swoją obecność potwierdziło około 30 wystawców szynki z kraju i Europy.
Druga odsłona Festiwalu Szynki będzie miała miejsce w Beskidach, w Przybędzy koło Żywca, 22-24 września tego roku. W przepięknej górskiej scenerii swoje stoiska z szynką będzie miało ponad 150 wystawców z całej Europy. Wrześniowa odsłona będzie zakończeniem dużego projektu unijnego, w którym bierze udział kilka państw europejskich, w tym Polska.
Przedsięwzięcie ma na celu promowanie najwyższych jakościowo gatunków szynki oraz pokazanie różnic w walorach smakowych europejskich wyrobów, rozpropagowanie produktów slow food, a także tradycji kulturowych Beskidu Żywieckiego, nawiązanie współpracy pomiędzy państwami członkowskimi Unii Europejskiej oraz Chorwacją, wymianą doświadczeń i informacji.
Podczas imprezy każdy z wystawców przygotuje degustację, a publiczność sprawiedliwie zdecyduje, czyje wyroby były najlepsze. W programie także spotkania z czołowymi polskimi kucharzami i osobami medialnymi związanymi z kuchnią. Przewidziano także inne atrakcje, m.in. występy zespołów regionalnych i konkursy z nagrodami. Swoją obecność potwierdziło około 30 wystawców szynki z kraju i Europy.
Druga odsłona Festiwalu Szynki będzie miała miejsce w Beskidach, w Przybędzy koło Żywca, 22-24 września tego roku. W przepięknej górskiej scenerii swoje stoiska z szynką będzie miało ponad 150 wystawców z całej Europy. Wrześniowa odsłona będzie zakończeniem dużego projektu unijnego, w którym bierze udział kilka państw europejskich, w tym Polska.
Przedsięwzięcie ma na celu promowanie najwyższych jakościowo gatunków szynki oraz pokazanie różnic w walorach smakowych europejskich wyrobów, rozpropagowanie produktów slow food, a także tradycji kulturowych Beskidu Żywieckiego, nawiązanie współpracy pomiędzy państwami członkowskimi Unii Europejskiej oraz Chorwacją, wymianą doświadczeń i informacji.