Figa z makiem z pasternakiem

Ziemniaki zastąpiły pasternaki.

         
ocena: 4/5 głosów: 2
Figa z makiem z pasternakiem
Niestety pasternak został wyparty przez ziemniaka. Dlaczego? Otóż pasternak w początkowej fazie rośnie poprostu wolno, natomiast ziemniak przy nim ma 2x szybszy wzrost. Jednak ziemniaka dręczą choroby, stonka itd.... Pasternakowi stonka nie straszna bo go nie lubi, tak samo jest odporny na różne inne choroby a co się z tym wiąże nie trzeba go opryskiwać. Ma również tą przewagę, że....może dłużej od pyrki pozimować. Pasternak jest również bogatym źródłem potasu, fosforu, wapnia i żelaza. Zawiera grupy witaminowe A, B1, B2, B6, C, PP i jest wyraźnie zasadotwórczy. Nadmienię też że zawiera 80% wody oraz mało białka i tłuszczu. Właściwości pasternaka to przede wszystkim: właściwości moczopędne, odtruwające, antyreumatyczne i ogólnie poprawiające zdrowie. Leczenie w schorzeniach nerek, i pęcherz moczowego.UWAGA!! Pasternak ma własności przeciw nowotworowe w stosunku do właścicieli grupy krwi 0 i AB . Jest zdrowy w stosunku dla każdej grupy krwi, dla wszystkich. Już 1 kubek pasternaku zawiera 35% RDA (dziennego zapotrzebowania organizmu) na witaminę C, 10% RDA magnezu (2 razy tyle marchewka) i 22% RDA żelaza - 4 razy więcej niż marchewka. Idealny dla osób z niedokrwistością! Pasternak w odróżnieniu od marchewki nie zawiera witaminy A. Niestety marchew ma jej aż nadto (350%RDA). Jak poznać pasternaka? Pasternak bardzo często mylony jest z .... pietruszką, gdyż łudząco jest do niej podobny. Natomiast w odróżnieniu od niej nie jest chropowaty i ma lekko żółtawe zabarwienie, jest lekko słodkawy. Na górze ma lekko brązową otoczkę, z ktorej wyrastają młode liście - świetne na sałatkę. Dlatego warto powrócić do starego znanego już za Jagiellonów pasternaka :) Na zdrowie :)