Ziemniaki są bogate w skrobię, białka, aminokwasy, wapń, żelazo oraz witaminy B i C. Gotowanie warzyw na parze pozwala zachować ich naturalny smak oraz wartości odżywcze.
Jak gotować ziemniaki na parze
Ziemniaki gotowane na parze to dobry dodatek do obiadu. Warzywa możesz zjeść też bez dodatków.
Jak długo gotować ziemniaki na parze
Czas gotowania ziemniaków na parze zależy od ich wieku i wielkości. Stare i duże okazy możesz parować nawet przez pół godziny. Młode i małe ziemniaki gotują się od 20 do 25 minut. Jeśli warzywa pokroisz w kostkę, słupki lub plastry, ich czas parowania skróci się do 15 minut.
Jak gotować ziemniaki na parze
Ziemniaki gotowane na parze to dobry dodatek do obiadu. Warzywa możesz zjeść też bez dodatków.
- W dużym garnku zagotuj wodę. Do środka włóż durszlak tak, by nie został zamoczony. Naczynia przykryj pokrywką i pozostaw na małym ogniu.
- Ziemniaki obierz lub wyczyść szczotką (jeśli są młode) i umyj. Możesz pokroić je na połówki, ćwiartki, plastry, kostki, półksiężyce lub w słupki. Warzywa dopraw solą, pieprzem, oliwą, słodką papryką mieloną, tymiankiem i rozmarynem.
- Gdy woda się zagotuje, włóż ziemniaki do durszlaka. Gotuj je do momentu, aż będą miękkie.
- Ugotowane, ciepłe ziemniaki posyp świeżym koperkiem i podawaj do ryb, mięs lub innych warzyw.
Jak długo gotować ziemniaki na parze
Czas gotowania ziemniaków na parze zależy od ich wieku i wielkości. Stare i duże okazy możesz parować nawet przez pół godziny. Młode i małe ziemniaki gotują się od 20 do 25 minut. Jeśli warzywa pokroisz w kostkę, słupki lub plastry, ich czas parowania skróci się do 15 minut.