Lany makaron jest prostym i szybkim do zrobienia dodatkiem do zup oraz mleka. Do jego przygotowania potrzebne są jedynie trzy składniki: mąka, jaja oraz odrobina soli.
Lany makaron – do czego się go dodaje?
Lany makaron, bardziej znany pod nazwą „lanych klusek”, najczęściej wykorzystywany jest jako dodatek do rosołu, zupy pomidorowej bądź mlecznej. Jest najsmaczniejszy, jeżeli przygotuje się go przed samym podaniem.
Jak zrobić ciasto na lany makaron?
Zrobienie ciasta na lany makaron jest czynnością bardzo prostą.
Lany makaron przyrządza się na gotującej osolonej wodzie, mleku, rosole lub zupie pomidorowej.
Najczęściej używanym rodzajem mąki do zrobienia lanego makaronu jest tradycyjna mąka pszenna. Jednak smaczne i delikatne kluseczki można przygotować również z mąki kukurydzianej, orkiszowej lub ziemniaczanej.
Lane kluski na śniadania
Propozycją smacznego, szybkiego i pożywnego śniadania zarówno dla osób dorosłych, jak też dzieci są lane kluski zrobione na mleku.
Jajka i mąkę miksuje się na gładką i jednolitą masę. Mleko w rondelku należy zagotować, a następnie dodać do niego – wlewając ciągłym strumieniem przygotowane ciasto. Całość gotuje się maksymalnie 5 minut.
Dodatkiem, który nada lanym kluskom na mleku odrobinę słodyczy są owocowe dżemy.
Lany makaron – do czego się go dodaje?
Lany makaron, bardziej znany pod nazwą „lanych klusek”, najczęściej wykorzystywany jest jako dodatek do rosołu, zupy pomidorowej bądź mlecznej. Jest najsmaczniejszy, jeżeli przygotuje się go przed samym podaniem.
Jak zrobić ciasto na lany makaron?
Zrobienie ciasta na lany makaron jest czynnością bardzo prostą.
- Jaja należy wbić do kubka lub miski i roztrzepać.
- Do jaj dodaje się mąkę pszenną.
- Składniki należy dokładnie ze sobą wymieszać, aby nie pozostały żadne grudki. Ciasto doprawia się szczyptą soli.
- Konsystencja ciasta na lane kluski powinna być zwarta, ale jednocześnie lejąca – tak, aby bez problemu wylała się z naczynia. Jeżeli ciasto jest zbyt gęste, należy rozcieńczyć go niewielką porcją wody.
Lany makaron przyrządza się na gotującej osolonej wodzie, mleku, rosole lub zupie pomidorowej.
- Wodę, mleko lub rosół należy zagotować. Przygotowane ciasto na lany makaron wlewa się do gotującego roztworu.
- Całość należy gotować przez około 1-2 minuty.
- Lane kluski gotowane na wodzie wyjmuje się z garnka za pomocą łyżki cedzakowej i umieszcza na talerzu.
Najczęściej używanym rodzajem mąki do zrobienia lanego makaronu jest tradycyjna mąka pszenna. Jednak smaczne i delikatne kluseczki można przygotować również z mąki kukurydzianej, orkiszowej lub ziemniaczanej.
Lane kluski na śniadania
Propozycją smacznego, szybkiego i pożywnego śniadania zarówno dla osób dorosłych, jak też dzieci są lane kluski zrobione na mleku.
Jajka i mąkę miksuje się na gładką i jednolitą masę. Mleko w rondelku należy zagotować, a następnie dodać do niego – wlewając ciągłym strumieniem przygotowane ciasto. Całość gotuje się maksymalnie 5 minut.
Dodatkiem, który nada lanym kluskom na mleku odrobinę słodyczy są owocowe dżemy.